Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skamløst og kynisk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Skamløshet og kynisme er ingen ukjente størrelser for politikken. Ikke desto mindre ble en barriere brutt med det «innvandrerregnskapet» i Os kommune som ble lagt fram mandag. Det er kynisk fordi det setter rent økonomiske mål på mennesker - og skamløst fordi det ikke dreier seg om noe regnskap i det hele tatt. Et regnskap inneholder så vel inntekter som utgifter. Ordfører Terje Søviknes ville bare beregne utgiftene.
  • Derfor førte han statens integreringsstøtte til hver flyktning på den ene siden, og kommunens utgifter til norskopplæring, bolig osv. på den andre. Skatteinntektene fra de mange hardt arbeidende flyktningene i kommunen ville ordføreren ikke regne med. Likevel gikk «regnskapet» med overskudd: Os kommune har «tjent» nærmere 2,4 millioner på flyktningene fra 1994 til 1999.
  • Så vil vel Søviknes øke støtten til flyktningene eller sende de midlene kommunen ikke har brukt slik den skulle, tilbake til staten? Nei da, han benytter den statlige støtten til flyktningene på andre områder i kommunen - en idé som har fått flere kommuner til å ville ta imot flyktninger. Mennesker i nød kan nordmenn ta hånd om, bare det gir mynt i kassa.
  • Men Søviknes, som både er nestleder i det som i dag er Norges største parti, og en av Fremskrittspartiets mest fremmedfiendtlige politikere, har argumentene klare: Kommunen vil snart gå med tap, for flyktningene blir eldre og har ikke rett til pensjon, men må få sosialhjelp av kommunen. Vi må anta at det er partiets røst som taler gjennom nestlederen. Vi må også håpe at velgerne nå forstår hvor mye Fremskrittspartiets omsorg for eldre er verdt.
  • Søviknes bekrefter at i Norge er politikken blitt en grein av sosialøkonomien; den enkelte er blitt en utgiftspost og har ingen selvstendig verdi. Fremmedfiendtligheten er Fremskrittspartiet nesten alene om. I økonomiseringen av politikken har partiet mange med seg. Likevel må vi håpe at «innvandrerregnskapet» åpner øynene på så vel politikere som velgere for hvor denne politikken fører oss hen. Uansett fødeland er alle uføre og arbeidsudyktige en «utgiftspost». I dag måles flyktningene, i morgen en annen gruppe.