Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skammelig å blande inn Tønne i englesaken

- NRK har latt seg misbruke. Håper kringkastingstådet blir koblet inn, mener PR-guru Hans Geelmuyden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I løpet av kvelden kommer de internasjonale reaksjonene på NRK-intervjuet med prinsesse Märtha Louise om englesaken. Gjennom den europeiske kringkastingsunionen EBU og samarbeidende tv-stasjoner i andre verdensdeler, har 118 kanaler i 81 land fra i dag tilgang på engleintervjuet fra NRK TV i går kveld.

De norske reaksjonene er delte etter NRK-intervjuet om englebråket.

Prinsessens venn og samarbeidspartner i Kirkelig Kulturverksted, Ole Edvard Reitan, synes Märtha Louise er modig. Det mener også en av landets mest kjente åndelige veiledere, Sophie Lea. Positive er også biskop Ole D. Hagesæther i Bjørgvin og rektor Vidar Leif Haanes ved Menighetsfakultet.

Begge sier til Dagbladet at det er plass til Märtha Louise i den norske kirke. Professor Haanes tror det skyldes «uvitenhet og en romantisk oppfatning av nyreligiøsitet» at prinsessen refererer til religioner som kristendommen tar avstand fra.

Kommunikasjonsrådgiver og PR-guru Hans Geelmuyden tar derimot fram storslegga.

- Jeg har aldri hørt så mye vrøvl på 30 minutter. Dette er jo reklame for en sekt. Det er pinlig av statskanalen å sende dette intervjuet, sier Geelmuyden til VG.

-En sak for Kringkastingsrådet

Verre enn pinlig synes Geelmuyden det er at prinsessen kaller sine kritikere for mobbere og at hun blander tidligere helseminister Tore Tønne inn i sammenligningen av den offentlige oppmerksomheten rundt sitt eget englekurs.

 TILBAKE I RAMPELYSET:  Prinsesse Märtha Louise ville ikke si noe om englesaken da hun for første gang viste seg offentlig  i går på Bislett Summer Games.  Men det hadde hun allerede sagt til NRK kvelden før. Foto: Lars Harald J. Kristiansen, Scanpix.
TILBAKE I RAMPELYSET: Prinsesse Märtha Louise ville ikke si noe om englesaken da hun for første gang viste seg offentlig i går på Bislett Summer Games. Men det hadde hun allerede sagt til NRK kvelden før. Foto: Lars Harald J. Kristiansen, Scanpix. Vis mer

- Det er skammelig at hun blander Tore Tønne inn i dette. Her har NRK latt seg misbruke, og jeg håper at Kringkastingsrådet kobles inn, sier Hans Geelmuyden.

Etter tre ukers medieoppmerksomhet rundt tidligere forretningsforhold, tok tidligere helseminister Tore Tønne sitt eget liv i desember 2002.

Tre samfunnsforskere gikk medienes rolle nærmere i sømmene den gangen. Her kan du lese forskernes konklusjoner og reaksjoner fra Tønnes familie på presset i media.

- Ikke noe med Tønne å gjøre

Også samfunnsviter og tidligere soussjef ved Slottet, Carl-Erik Grimstad, synes det er uhørt av prinsesse Märtha Louise å trekke inn Tønne og Valla.

- Medieanalysen hennes står til stryk. Dette har verken noe med Valla eller Tønne å gjøre. De kom i søkelyset fordi deres integritet og deres virksomhet hadde stor betydning i samfunnet, sier Grimstad.

- Ingen gapestokk

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold mener Märtha Louise er dypt urettferdig når hun bruker gapestokk som en generell karakteristikk av norske medier.

- Skammelig å blande inn Tønne i englesaken

- Hun er blitt raljert med og latterliggjort av noen og støttet av andre. Hvis hun hadde ventet at alle skulle delta i englekoret, må hun ha hatt svært urealistiske oppfatninger, sier Kokkvold til NTB.

Intervjuet med NRK ble gjort fredag. Nyhetsredaktør Per Anders Johansen understreker at NRK ikke fikk stilt noen krav eller betingelser fra prinsesse Märtha Louise før intervjuet.

Han synes det er et «veldig interessant intervju». Overfor VG vil ikke nyhetsredaktøren si noe om omstendighetene rundt intervjuet.

-Som horoskop

Dagbladets kommentator John Olav Egeland mener prinsessen er langt unna målområdet når hun trekker sammenligninger med avdøde statsråd Tore Tønne og støyen rundt tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla.

Märtha Louise har rett til å tro og forkynne.

- Men det er ikke slik at trosfrihet er en rett som innebærer fravær av kritikk, debatt eller satire. Prinsessen må tåle å høre at hennes forestillinger om lysvesener, kroppens energibalanse og den doble virkeligheten er like troverdige og gjennomtenkte som horoskopet i et ukeblad, skriver Egeland i sin kommentar.

Hele NRK-intervjuet med prinsesse Märtha Louise og kommentaren til John Olav Egeland kan du lese i papirutgaven av søndags-Dagbladet.

-ENGLEVRØVL: - Skammelig å bringe avdøde Tore Tønne inn i englesaken. Kringkastingsrådet bør kobles inn, mener PR-ekspert Hans Geelmuyden. Han er tidligere eier av huset prinsesse Märtha Louise og familien har kjøpt i Lommedalen i Bærum. Geelmuyden har tidligere fortalt at han ikke hadde noen fornemmelse av kontakt med engler da han bodde der.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media