- Skammelig av Lysbakken

Knut Arild Hareide (Krf) mener barneministeren prioriterer produksjon, karriere og arbeidsliv foran barnas beste.

Puppekrangel: Krf-leder Knut Arild Hareide mener barneminister Audun Lysbakken ideologi forran barns helse når han sier til mødre at det er greit å prioritere jobb foran amming. Foto: Espen Røst / Dagbladet
Puppekrangel: Krf-leder Knut Arild Hareide mener barneminister Audun Lysbakken ideologi forran barns helse når han sier til mødre at det er greit å prioritere jobb foran amming. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag gikk barneminister Audun Lysbakken ut i Dagbladet og sa at det bør bli større aksept for at mødre velger bort brystmelken og heller prioriterer jobben.

- Selv om vi skal ha tydelige råd om at amming er bra, må det også være tydelig at i et land der hygienen er god og vannet er rent, kan rådene veies opp mot andre viktige hensyn. Som likestilling, fars mulighet til å komme tidlig hjem, mors mulighet til å komme raskt tilbake i jobb, og stressnivået i familien, sa Lysbakken.

Uttalelsen opprører Hareide.

- Det er ekstremt spesielt at en barneminister går ut og sier at barnas beste ikke skal være det viktigste. Her prioriterer han produksjon, karriere og arbeidsliv på bekostning av barna.

Ny rolle Rådene fra helsedirektoratet er klare. Barn bør få brystmelk i minst ett år, og de første seks månedene bør brystmelk være den eneste føden.

- Anbefalingene bygger på grundig dokumentasjon fra norske og internasjonale studier, sier avdelingsleder Henriette Øien i Helsedirektoratet.

- Barneministeren går mot de faglige rådene som er til barnas beste. Det er skammelig at dette kommer fra en barneminister, sier Krf-leder Knut Arild Hareide.

Hareide tolker utspillet som at den sannsynlige nye SV-lederen allerede er på vei bort fra rollen som barneminister.

- Her går ideologien foran både barna og fornuften, sier han.

Desperat Lysbakken har gjennom helga fått motbør både fra politiske motstandere og fra fagpersoner på helse og amming.

- Det er betenkelig at en barneminister går ut på en måte som gjør at folk nærmest oppfordres til ikke å følge rådene fra den samme regjeringens helsemyndigheter, sier overlege Gro Nylander ved Rikshospitalet.

Hun mener statsråden hopper bukk over entydig medisinsk forskning.

- Å begynne å sette likestilling foran amming viser en desperat person som jeg mener ikke har peiling på hva han snakker om, sa Solveig Horne (Frp) i gårsdagens Dagbladet.

Utspillet skaper også splittelse i den rødgrønne koalisjonen. Christina Ramsøy (Sp) mener barneministeren tramper inn i familienes privatsfære.

- Det er litt spesielt at man som politiker går ut og har sterke meninger om et så personlig område. Familiene må selv få velge hva som er best for dem, sier hun.

Ramsøy tviler på at mange tenker på likestillingen i samfunnet når de velger mellom pupp og pulver.

- Det er nok heller praktiske hensyn til jobb og økonomi som styrer disse valgene, sier Ramsøy. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer