Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skammelig av Scancem

ACCRA (Dagbladet): Måten disse arbeiderne er behandlet på, er rett og slett skammelig, sier Harald Eraker i NorWatch. Da han besøkte bedriften Ghacem sammen med Dagbladet, var ledelsen lite villige til å la ham få snakke fritt med arbeiderne i produksjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ødelagt av sementstøv

- Scancems egne fakta-ark, Statens arbeidsmiljøinstitutt i Norge og medisinsk ekspertise vi har vært i kontakt med, bekrefter at langvarig eksponering for sementstøv kan føre til varige skader på øyne og lunger, sier en opprørt Eraker.

- Når sementstøv kommer i kontakt med fuktighet og væske, utvikles lut. Alle forstår vel hvordan det virker på øyne og lunger. Ghana er et varmt og fuktig land, og sannsynligheten for at arbeiderne er påført slike permanente skader er ifølge ekspertene absolutt til stede, fortsetter han.

- Scancem må i rettferdighetens navn være villige til å ta disse arbeiderne på alvor, og ikke dekke over at de gjentatte ganger har forsøkt å fremme sin sak overfor selskapet, sier Eraker.

NorWatch er også betenkt over Akers nære samarbeid med regimet i Ghana, som har vært styrt av kuppmakere siden 1966. Norcem gikk i partnerskap med kuppmakerne året etter. Landet har siden opplevd utallige kupp og kuppforsøk, og ledes i dag av offiseren Jerry Rawlins, som tok makta i 1981.

- Det har vært mye politisk turbulens, men vi har aldri sett noen grunn til å trekke oss ut. Det gjør vi heller neppe om det skulle komme et nytt militærkupp, sier fabrikksjef Hans Welander.

Hele Norges coronakart