Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skammelig behandling

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Polske bygningsarbeidere opplever å bli utnyttet på det groveste på norske arbeidsplasser. Aftenposten kunne fredag fortelle at tre polske arbeidere betaler 2500 kroner hver i måneden for å bo i ei brakke på 10 kvadratmeter. De får langt under tarifflønn og jobber ofte 63 timers uke. Byggherre er Oslo kommune. En seniorinspektør i Arbeidstilsynet uttaler til avisa at det er lenge siden han har opplevd «noe så jævlig» når det gjelder behandling av mennesker. Han beskriver forholdene som «grove brudd på arbeidsmiljøloven».

Polakkene det er snakk om er ansatt i et Tønsberg-firma. De får ikke overtidsbetaling og alle trekkes 2500 kroner i lønn for losji uansett om de benytter seg av firmaets elendige botilbud eller ikke. Brakkene er bare godkjent som hvilebrakker. De som ikke bor på byggeplassene i Oslo, bor i Tønsberg. Det medfører en reisetid på tre-fire

timer hver dag uten at det blir kompensert slik tariffavtalen tilsier. De polske arbeiderne hevder de blir behandlet svært vilkårlig av sin arbeidsgiver, og at flere skal ha blitt oppsagt uten grunn.

Det kommunale selskapet Undervisningsbygg inngikk i 2007 en rammeavtale med Tønsberg-firmaet om vedlikehold og rehabilitering av skolene i Oslo. Hele fem ganger har Undervisningsbyggs kontrollører stengt Tønsberg-firmaets byggeplasser i Oslo på grunn av farlige arbeidsforhold. Likevel har firmaet fått nye oppdrag fra et annet kommunalt byggeselskap i Oslo, Omsorgsbygg. Ledelsen der sier nå at forholdene som er avslørt, vil få konsekvenser.

Norge trenger sårt dyktig arbeidskraft fra

utlandet, ikke minst de arbeidsvillige polakkene. Arbeidstilsynet meldte nylig at det er blitt bedre

å være polsk arbeider i Norge. Men de siste dagers avsløringer viser at mange fortsatt utsettes for skammelig behandling. Norsk egeninteresse tilsier at både bygningsbransjen og myndighetene skjerper seg kraftig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media