Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skammelig kapittel i Israels historie

Israel høster sterk kritikk både hjemme og ute etter at hæren raserte 60 palestinske boliger i Rafah sør i Gaza. Den israelske avisa Haaretz skriver at ødeleggelsene er et «skamfullt kapittel i Israels historie». Hauken Ariel Sharon forsvarer aksjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De 60 husene til 614 sivile ble jevnet med jorda torsdag. Både Israels utenriksminister Shimon Peres, flere regjeringsmedlemmer og menneskerettighetsorganisasjoner kritiserer husjevningen. Den israelske statsministeren Sharon mener aksjonen var nødvendig.

- I Rafah finnes det et system for å smugle gjennom tunneler. Vi må sette i verk alle nødvendige tiltak for å stanse våpensmugling, sier Sharon til journalister.

Både FN, EU og Den internasjonale Røde Kors-komiteen fordømmer aksjonen. Så også Kåre Willoch og utenriksminister Jan Petersen.

- Demonstrativ terror

- For det første synes jeg raseringen er helt opprørende og umoralsk, og for det andre er det fryktelig dumt. I hvert fall hvis Sharon ønsker en fredelig løsning på konflikten. Dette er demonstrativ terror, sier Kåre Willoch til Dagbladet.

Han mener at Norge må reagere kraftigere på israelernes aksjoner mot sivile palestinere.

- Norske politikere gjør det klokeste i å uttale en langt sterkere protest enn de har gjort hittil, sier Willoch.

Utenriksdepartementet vurderer om - og eventuelt når - Norge vil reagere i forhold til israelernes husrasering. Utenriksminister Jan Petersen ga følgende uttalelse i går:

- Vi er sterkt bekymret over de siste dagenes utvikling i forholdet mellom israelere og palestinere. Den kollektive avstraffelse i Rafah, der flere titalls palestinere ble hjemløse og mange hus jevnet med jorda, lar seg ikke forene med folkeretten. Det viktigste nå er enda en gang å stanse voldshandlingene, og å komme tilbake til en dialog om våpenhvile og en politisk løsning, sier Petersen.

Husløse

Ifølge en rapport fra den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B'tselem, var 84 familier (475 personer) i sine hjem da israelerne startet raseringen torsdag. Nå er hele 614 palestinere husløse i vinterkulda. B'tselem gir sterk kritikk til Israel for aksjonen. Det gjør også den israelske avisa Haaretz:

«Våre handlinger i Rafah er ikke annet enn unødvendig vold mot sivile, blant dem barn og eldre, som bare vil føre til hevnangrep fra et desperat folk,» skriver avisa Haaretz på kommentatorplass.

Avisas kommentator, Ze'ev Schiff, var uvanlig skarp mot israelske myndigheter:

«Dette er et sjefeksempel på overdreven og urimelig vold som ikke kan legitimeres som selvforsvar. Dette er et skammelig kapittel i israelske forsvarsstyrkers - og Israels - historie.»

<B>HUSLØS I VINTERKULDA:</B> Lille Nesreen Alshaer står i ruinene av de mange ødelagte hjemmene som ble jevnet med jorda torsdag. 60 hus ble totalødelagt, og 614 mennesker står nå uten tak over hodet.
Hele Norges coronakart