Skammelig og barbarisk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Da tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik ifølge ham selv hadde sitt største øyeblikk som politiker i sofaen på sitt kontor med USAs president Bill Clinton, ble dødsstraff nevnt. Men bare så vidt. Dødsstraffen gjør at USA for eksempel ikke kunne ha blitt medlem i EU. EU har definert dødsstraff som uforenlig med deltakelse i et samarbeid mellom siviliserte land. For å kvalifisere som medlemskandidat, har Tyrkias statsminister lovet at dødsstraffen skal tas ut av landets straffelover.
  • I USA sitter et antall som tilsvarer halvparten av Norges befolkning i landets fengsler. Mer enn 3500 av dem er dømt til døden og venter på å bli henrettet. Mange av dem er mentalt syke eller var mindreårige da forbrytelsen fant sted. Og uhyggelig mange er uskyldig dømt. Likevel følger delstatene i fotsporene til Texas, der presidentkandidat George W. Bush regjerer med oppnavnet «Dødens guvernør» og reduserer ankemuligheten slik at det blir større fart i henrettelsene. Texas leder klart som drapsmaskin. Der setter man stadig nye rekorder i effektivitet, og antallet henrettelser øker måned for måned.
  • Samtidig blir det på nytt avdekket at det er de fattige og mørke i huden som dømmes til døden i et rettssystem der forsvarsadvokater møter uten å ha forberedt saken, sovner under forhandlingene og misligholder den tiltaltes rettigheter. En gruppe journaliststudenter grov opp nye beviser og reddet Anthony Porter fra giftsprøyta med to døgns margin etter at han hadde sittet 18 år i fengsel for et drap en annen hadde begått.
  • DNA-analyser avslører at et urovekkende stort antall dødsdømte er uskyldig dømt. Likevel kjemper systemet mot at slike tester skal gjennomføres i ankeprosessene. Det er bedre at uskyldige blir henrettet enn at rettssystemet blir avslørt og brakt i miskreditt. Med unntak av noen få idealister er den amerikanske opinionen apatisk og likegyldig til en skamplett som burde utelukke USA fra ethvert samarbeid med siviliserte land.