Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skammelig, skuffende, dårlig nytt

Kritikken hagler mot regjeringens asylinnstramninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nei til statlig arroganse, gi asylbarna en sjanse, ropte demonstranter fra Redd Barna etter at statsminister Jens Stoltenberg og arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen la fram en rekke tiltak for å begrense antallet asylsøkere tidligere i dag.

Redd Barnas ungdomsorganisasjon, Press, mener regjeringen i sine forslag til ny asylpolitikk overser de forpliktelsene Norge har etter FNs barnekonvensjon.

- Flere av tiltakene er svært dårlig nytt for barn som søker asyl. Det blir vanskeligere å få familiegjenforening og de risikerer å bli sendt til land med sterkt kritikkverdige forhold for asylsøkere. Deres rett til individuell vurdering blir svekket og de risikerer å bli kastet ut av landet den dagen de fyller 18 år. Jeg er enormt skuffet over regjeringen, sier leder Kirsten Kvalø i Press.

Gjennom barnekonvensjonen har Norge forpliktet seg til å beskytte barn på flukt. Konvensjonen sikrer også barn rett til å være sammen med familien sin.

- Skuffet

Også Den Norske Helsingforskomiteen er kritisk til asylinnstramningen. De mener Norge risikerer å bryte Flyktningekonvensjonen gjennom tiltakene for å begrense antall asylsøkere.

Komiteen skriver i en pressemelding at den er skuffet over at regjeringen bryter sine egne løfter i Soria Moria-erklæringen når den nå åpner for å gå bort fra de anbefalinger som er gitt av Høykommissæren for Flyktninger, UNHCR.

- Det er en selvmotsigelse at regjeringen vil begrense antall asylsøkere som ikke har behov for beskyttelse ettersom man ikke vet hvem som har beskyttelsesbehov før man er gitt en individuell behandling av asylsøknaden, sier informasjonsleder Berit Lindeman.

DEMONSTRERTE:  Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen møtte krisiske demonstranter fra Redd Barna utenfor regjeringskvartalet onsdag ettermiddag. Foto: Morten Holm / SCANPIX
DEMONSTRERTE: Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen møtte krisiske demonstranter fra Redd Barna utenfor regjeringskvartalet onsdag ettermiddag. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer


Skammelig


Flyktningehjelpen går enda lenger i sin kritikk. De kaller regjeringens forslag skammelig.

- Norge vil, dersom tiltakene blir realisert, ligne mer på Danmark enn på Nansens fødeland, heter det i en pressemelding.

Generalsekretær Elisabeth Rasmusson mener flere av tiltakene bryter med Soria Moria-erklæringen om en mer human asyl- og flyktningpolitikk.

- Det er åpenbart at det er innenrikspolitiske hensyn, og ikke hensynet til asylinstituttet og mennesker på flukt som har fått regjeringen til å fremme disse tiltakene, sier hun.

LO fornøyd

LO er imidlertid fornøyd. De mener regjeringens setter i verk tiltak som gjør det mulig å gi dem som trenger det beskyttelse.

- Det er viktig at det føres en politikk som ivaretar dette hensynet og som har forståelse i befolkningen. De foreslåtte tiltakene viser at regjeringen også tar tak i de utfordringene det nå har vært spesielt søkelys på, sier LO-leder Roar Flåthen i en pressemelding.

Han sier det er nødvendig at regjeringen er klar på at dem som misbruker asylinstituttet skal sendes ut av Norge.

- De som har behov for det skal få hjelp på en verdig og god måte. Det er bare gjennom en balansert og klok asylpolitikk vi kan ivareta våre internasjonale forpliktelser og vårt ansvar som medmennesker, sier Flåthen.

(NTB)

POSITIV: LO er fornøyd med at regjeringen setter i verk tiltak som gjør det mulig å gi dem som trenger det beskyttelse

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!