Anklages for løgn og corona-brudd:

- Skammelig

Statsminister Boris Johnson anklages for løgn og brudd på coronaregler etter en video som antyder at han holdt ulovlig julefest i fjor. Politiet ser på saken.

I HARDT VÆR: Statsminister i Storbritannia, Boris Johnson, har havnet i hardt vær etter en video av hans ansatte som tuller om en angivelig julefest har lekket. Foto: Christopher Furlong / AP / NTB
I HARDT VÆR: Statsminister i Storbritannia, Boris Johnson, har havnet i hardt vær etter en video av hans ansatte som tuller om en angivelig julefest har lekket. Foto: Christopher Furlong / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Opptak som ITV News har fått tak i, viser Johnsons daværende pressetalskvinne Allegra Stratton svare på spørsmål på en fiktiv pressekonferanse 22. desember 2020 om en julefest i Downing Street fredagen i forveien, datoen for den angivelige reelle festen det går rykter rundt.

Det melder det britiske nyhetsbyrået PA.

Den fiktive pressekonferansen skal ha blitt holdt som en øvelse for Stratton, som var påtenkt å bli leder for Johnsons pressebrifinger på fjernsyn.

England var i desember i fjor under strenge nedstengingsregler.

«Ost og vin»

På opptaket spiller Johnsons rådgiver Ed Oldfield rollen som journalist. Andre i rommet kommenterer spøkefullt den angivelige festen og brudd på coronaregler.

Under den fiktive pressekonferansen ble Stratton spurt av Oldfield om statsministeren ville godtatt å ha en julefest.

- Hva er svaret på det? svarer Stratton.

Oldfield sier han ikke vet, og en Downing Street-ansatt sier da med latter at:

- Det var ingen fest. Det var ost og vin.

AVVISER: - Det jeg kan si er at alle retningslinjer ble overholdt, og fortsetter å bli overholdt, sa Boris Johnson tirsdag. Foto: James Manning / Pa Photos / NTB
AVVISER: - Det jeg kan si er at alle retningslinjer ble overholdt, og fortsetter å bli overholdt, sa Boris Johnson tirsdag. Foto: James Manning / Pa Photos / NTB Vis mer

Høster kritikk

- Det fant ikke sted noen julefest. Coronareglene har blitt fulgt hele tiden, sier en talsmann for Downing Street etter ITVs innslag.

Scotland Yard bekrefter at politi er i gang med å se gjennom opptaket.

Labour-leder Keir Starmer går hardt ut mot det kan kaller skammelige handlinger, og ber Johnson om å stå fram og beklage.

- Folk over hele landet fulgte reglene, selv når det betød at de ikke kunne møte sine kjære. De hadde en rett til å vente at regjeringen gjorde det samme, tvitrer Starmer med en link til videoen.

- Å lyve og le av disse løgnene er skammelig. Vi har en statsminister som er sosialt distansert fra sannheten.

GIKK BRA: Storbritannias statsminister Boris Johnson vekker oppsikt etter denne spesielle talen. VIDEO: AP/SKYNEWS Vis mer

To fester

Johnson selv avviste tidligere tirsdag å gjenta Downing Streets uttalelse om at det ikke var blitt holdt noen fest.

- Det jeg kan si er at alle retningslinjer ble overholdt, og fortsetter å bli overholdt, sa Johnson til journalister under et besøk i et fengsel tirsdag.

Avisa Daily Mirror skriver at det dreier seg om to fester: En julefest i november i fjor, der Johnson holdt en tale under nedstengingen, og en annen fest for Downing Street-ansatte i desember der det ble holdt selskapsleker, servert mat og drikke, og hvor festingen fortsatte til etter midnatt, ifølge avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer