Prins Andrew:

- Skammelig

Etter dronning Elizabeths død har skandaleombruste prins Andrew vendt tilbake til den offentlige sfæren. Det går ikke ubemerket hen.

REAKSJONER: At Prins Andrews har vendt tilbake til offentligheten har skapt reaksjoner. Her avbildet mens han gikk bak kisten til dronning Elizabeth onsdag. Foto: NTB/Kate Green/Pool Photo via AP
REAKSJONER: At Prins Andrews har vendt tilbake til offentligheten har skapt reaksjoner. Her avbildet mens han gikk bak kisten til dronning Elizabeth onsdag. Foto: NTB/Kate Green/Pool Photo via AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det siste året har prins Andrew - dronning Elizabeths tredje barn - holdt en lav profil etter at han inngikk forlik i USA med en kvinne som hevder at han begikk flere seksuelle overgrep mot henne i 2001. Da var hun 17 år og mindreårig etter amerikansk lov.

Han har også skapt overskrifter med sin kobling til den overgrepsanklagede milliardæren Jeffrey Epstein. Prinsen ble fratatt alle sine ærestitler på grunn av hans kobling til Epstein.

Siden dronning Elizabeths død torsdag forrige uke, har den skandaleombruste prinsen imidlertid hatt en framtredende rolle ved flere av markeringene av moras død.

Blant annet fulgte han kisten med dronning Elizabeth gjennom Londons gater fra Buckingham Palace, sammen med andre sørgende medlemmer av kongefamilien, deriblant kong Charles og sønnene prins William og prins Harry.

FULGTE KISTEN: Medlemmer av kongefamilien fulgte etter kisten. F.v.: Kong Charles, prinsesse Anne, prins William, prins Andrew, prins Edward, prins Harry og Peter Phillips, som er sønnen til prinsesse Anne. Foto: Aaron Chown / AP / NTB
FULGTE KISTEN: Medlemmer av kongefamilien fulgte etter kisten. F.v.: Kong Charles, prinsesse Anne, prins William, prins Andrew, prins Edward, prins Harry og Peter Phillips, som er sønnen til prinsesse Anne. Foto: Aaron Chown / AP / NTB Vis mer

Skaper reaksjoner

At prins Andrew har vist seg offentlig ved flere anledninger de siste dagene har skapt reaksjoner.

Mariann Wang, som representerte mer enn et dusin Epstein-ofre, sier ifølge The Guardian at det er «mer enn skammelig å se at Andrew blir gitt noen form for statsstøttet ære eller privilegium», gitt hans tidligere tilknytning til Epstein.

Epstein, som tok sitt eget liv i et varetektsfengsel i New York i 2019, var tiltalt for å ha begått og å ha arrangert overgrep mot mindreårige jenter i delstatene New York og Florida. I 2008 erkjente milliardæren seg skyldig i å ha anskaffet en person under 18 år til prostitusjon. Han sonet 13 måneder i fengsel.

PRINS PÅ FEST: I kjølvannet av overgrepsanklager og spørsmål rundt vennskapet til avdøde Jeffrey Epstein, sier prins Andrew i et nytt intervju at han ikke skjønner hvordan han har fått stempelet som «partyprins», da han ikke lenger fester. Bilder av prinsen i Saint-Tropez sier det motsatte. Foto: Coleman-Rayner / Stella Pictures. Klipp: Emilie Rydning Vis mer

- De modige kvinnene som sto fram for å holde Epstein, Maxwell og andre ansvarlige, fortjener bedre. Andrews tidligere oppførsel og dømmekraft gjør det klart at han ikke er verdig noen statsstøttede privilegier, inkludert å høste fordelene av å være kongelig, sier hun.

Prinsen vekket særlig oppsikt da han i 2019 stilte opp i et BBC-intervju, hvor han måtte svare på en rekke anklager om overgrep og vennskapet med Epstein.

BBCs kongehusekspert Jonny Dymond var blant dem som uttalte at det var vanskelig å se for seg hvordan prins Andrew skulle komme tilbake i offentligheten etter dette, at monarkiet var rystet og at intervjuet var en katastrofe.

BUER: Under UFC 279 i Las Vegas ble det vist et bilde av dronning Elizabeth på storskjermene for å hedre henne. Dette skapte reaksjoner. Video: Twitter. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

- Negative konsekvenser

Aurore DeCarlo, seniorpartner ved advokatfirmaet CA Goldberg, spesialiserer seg på overgrepsofres rettigheter, og mener at Andrews opptredener i offentligheten kan skade ofre.

- Fra perspektivet til ofre og forkjempere for ofrenes rettigheter, kan det ha betydelige negative konsekvenser å se prins Andrew eller en annen mektig og velkjent [påstått] lovbryter komme tilbake til det offentlige liv og bli varmt omfavnet av offentligheten, sier DeCarlo til avisa.

Hun mener at mediebildene av at prins Andrew blir sympatisert med, kan gi et inntrykk av at alt er tilgitt.

Mandag denne uka ble en 22 år gammel mann arrestert etter å ha ropt ukvemsord til prins Andrew under sørgeprosesjonen i Edinburgh.

- Du er en syk gammel mann, ropte mannen mot den skandalerammede prinsen da kisten med avdøde dronning Elizabeth ble fraktet gjennom Edinburghs gater.

Mannen ble pågrepet av politiet og fraktet bort, og nå må han møte i retten, ifølge Sky News.

STORBRITANNIA: En kongelig vakt så ut til å besvime under dronningens dødsvake i Westminster Hall i London onsdag 14. september. Video: AP / BBC Vis mer

Avvist anklager

Prins Andrew ble saksøkt av Virginia Giuffre, som hevder at han begikk flere seksuelle overgrep mot henne i 2001, da hun var 17 år og mindreårig etter amerikansk lov. Han har tidligere avvist anklagene.

Prinsen kommer heller ikke med noen innrømmelser i den felles uttalelsen som partene la ved rettsdokumentene, ifølge The Times. Beløpet prins Andrew skal betale Giuffre er konfidensielt.

HUSKER IKKE: I 2001 skal prins Andrew ha blitt avbildet med den da 17 år gamle Virginia Giuffre, som hevder å ha hatt sex med ham. Andrew sier at han ikke kan huske å ha møtt henne. Foto: NTB Scanpix
HUSKER IKKE: I 2001 skal prins Andrew ha blitt avbildet med den da 17 år gamle Virginia Giuffre, som hevder å ha hatt sex med ham. Andrew sier at han ikke kan huske å ha møtt henne. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Forliket kom bare uker før prins Andrew skulle møte advokatene til Giuffre og avgi forklaring under ed.

Giuffre har tidligere fortalt at hun ble misbrukt av prinsen i den nå avdøde Epsteins hjem i New York, på hans private øy i Karibia, samt i en leilighet i London som tilhører Epsteins tidligere partner Ghislaine Maxwell (60).

Prins Andrew har hele veien sterkt benektet det hele.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer