Skammens mur

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det er vanskelig å forestille seg en mur før den står der og skiller. Nå kommer bildene av muren som Israel bygger langt inne på palestinsk område. Den er et uhyggelig syn og et deprimerende symbol både på en ekspansiv maktpolitikk og på rekken av nederlag for utallige forhandlingsforsøk. Den israelske regjeringen begrunner muren som et sikkerhetstiltak og forsvarsverk mot selvmordsbombere. Men da burde muren vært bygd på uomstridt, israelsk område slik at den kunne patruljeres på begge sider av israelske soldater og virkelig vært ugjennomtrengelig. Slik Israel plasserer dette skammens byggverk, er det en enorm overtakelse med makt av palestinsk landområde. Murens politiske hensikt er å gjøre det umulig å opprette en palestinsk stat.
  • Et flertall i FN har henvist denne saken til folkerettsdomstolen i Haag. Høringene begynte i går. Israel er selvsagt motstander av at domstolen skal behandle saken. Det er også USA som er inne i et valgår. Heller ikke EU har støttet at Haag-domstolen uttaler seg, og det har gitt regjeringen Bondevik behagelig bred ryggdekning til også å være motstander av høringene i Haag.
  • Men utenriksminister Jan Petersen har bare en pragmatisk begrunnelse for dette standpunktet. På regjeringens vegne sier han at behandlingen av muren i domstolen gjør det vanskeligere å følge veikartet for fred som USA, EU, Russland og FN, den såkalte kvartetten, har lagt fram. Petersen sier dessuten at det ikke er behov for noen behandling i domstolen ettersom den israelske muren er klart i strid med folkeretten.
  • Det er jo pussig at en jurist ikke finner det naturlig at et rettslig spørsmål behandles i den relevante domstolen, slik Haag-domstolen uten tvil er. Og det foregår i virkeligheten ingen fredsforhandlinger som kan påvirkes av domstolens behandling, verken etter veikartet eller noe annet forhandlingsopplegg. Selvmordsbomberne og den israelske regjeringen har sørget for det. I denne situasjonen burde Norge ha støttet en folkerettslig vurdering i Haag-domstolen av de ensidige tiltakene Sharon-regjeringen nå er i ferd med å sette ut i livet.