«Skammens parade» gjennom 1. klasse gjør flypassasjerer rasende

- Kan trigge anti-sosial oppførsel, mener forskere.

PROVOSERENDE: - Fysisk ulikhet på fly - det vil si, eksistensen av en førsteklasse-kabin - assosieres med hyppigere forekomst av hendelser med flyraseri på økonomi-klasse, heter det i sammendraget av en ny forskningsrapport.Her fra første klasse på et Air France fly. Foto: REUTERS/Christian Charisius
PROVOSERENDE: - Fysisk ulikhet på fly - det vil si, eksistensen av en førsteklasse-kabin - assosieres med hyppigere forekomst av hendelser med flyraseri på økonomi-klasse, heter det i sammendraget av en ny forskningsrapport.Her fra første klasse på et Air France fly. Foto: REUTERS/Christian Charisius Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forskningsresultater fra Universitetet i Toronto, Canada, viser at førsteklasse-kabiner på passasjerfly kan være ytterst provoserende.

Effekten blir særlig tydelig når reisende med billigbilletter må passere de brede, behagelig polstrede setene, på sin vei til sine egne beskjedne sitteplasser.

Dette beskrives på nettstedet Gizmodo, som omtaler rapporten, som «walk-of-shame» eller «skammens parade».

Anti-sosial oppførsel - Eksponering for slik ulikhet kan trigge anti-sosial oppførsel, skriver forskerne i sin rapport, som er presentert i den vitenskapelige journalen Proceedings of the National Academy of Sciences i USA.

Den anti-sosiale oppførselen det er snakk om, går under navnet «air rage» - som kan oversettes med «flyraseri».

- Fysisk ulikhet på fly - det vil si, eksistensen av en førsteklasse-kabin, assosieres med hyppigere forekomst av hendelser med flyraseri på økonomi-klasse, heter det i sammendraget av rapporten.

Verken i skandinaviske SAS eller norsk-baserte Norwegian Air Shuttle kjenner de seg igjen i denne beskrivelsen.

- Hypotetisk - Vi har jo ikke første klasse, så problemstillingen er bare hypotetisk for oss, sier Norwegians kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer