I SORG: Beboere i Roseburg, Oregon tente lys for de ti som døde da Chris Harper Mercer (26) skjøt elever i et klasserom ved Umpqua Community College i Roseburg, Orgeon i går. Foto: AFP PHOTO / Cengiz Yar Jr.
I SORG: Beboere i Roseburg, Oregon tente lys for de ti som døde da Chris Harper Mercer (26) skjøt elever i et klasserom ved Umpqua Community College i Roseburg, Orgeon i går. Foto: AFP PHOTO / Cengiz Yar Jr. Vis mer

Skammens søyler viser den dødelige sannheten

Selv om masseskytinger skjer nesten hver dag i USA, vil stadig færre amerikanere innføre våpenkontroll.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Torsdag morgen opplevde USA nok en skoleskyting. Ti mennesker ble drept og syv skadet da gjerningsmannen, 26 år gamle Chris Harper Mercer begynte å skyte i Umpqua College i Oregon.

26-åringen skal ha hatt med seg seks våpen inn på universitetsområdet. Hjemme hos ham fant de ytterligere syv våpen. Alle de tretten skytevåpnene var kjøpt lovlig, skriver BBC.

Selv om spørsmålet om våpenkontroll også etter denne skoleskytingen blir dyttet høyere opp på den politiske agendaen, virker muligheten for å få igjennom en slik reform fjernere enn på lenge.

Stemningen i det amerikanske folket beveger seg nemlig bort fra våpenkontroll. Stadig flere amerikanere mener det er viktigere å beskytte retten til å eie våpen.

Masseskytinger hver dag Masseskytinger er så vanlige i USA at det nesten er vanlig å ta inn over seg.

Drapene ved Umpqua College torsdag var den 994 skyteepisoden i USA med fire ofre eller fler siden 2013, ifølge nettsiden Mass Shooting Tracker.

Det betyr i praksis at det i snitt skjer en skyting med fire ofre eller fler nesten hver dag i USA.

Nettsiden begynte å følge fenomenet etter skoleskytingen ved Sandy Hook i Newtown, Connecticut i desember 2012.

Siden den skoleskytingen har det vært 74 skoleskytinger i USA, ifølge nettsiden.

Men i det som kan synes som et paradoks, mener stadig flere amerikanere at det er viktigere å beskytte retten til å bære og eie våpen, enn å kontrollere våpeneierskap strengere.

Rasespørsmål Pew Research Center har gjennomført spørreunderøkelser for å kartlegge amerikaneres holdninger til våpenkontroll i over to tiår. Aldri før har viljen til å innføre våpenkontroll vært lavere.

I desember 2014 svarte 52 prosent av amerikanerne at det er viktigst å beskytte amerikaneres rett til å eie våpen. 46 prosent svarte at det er viktigere å innføre strengere kontroll over våpeneierskap.

Det er første gang på to tiår at flertallet svarer at de mener det er viktigere å bevare retten til å eie våpen enn å innføre strengere våpenkontroll.

Ønsket om sterkere våpenkontroll sto sterkest rundt årtusenskiftet. I mars 2000 svarte 66 prosent av de spurte at våpenkontroll var viktigere enn retten til våpen, mens kun 29 prosent svarte at retten til å eie våpen var viktigst.

Two Years After Newtown, A Shift in Favor of Gun Rights

Holdningene spriker, ikke overraskende, mellom republikanere og demokrater, der demokratene vil ha strengere kontoll, mens republikanerne vil beskytte sin «right to bear arms».

Våpenspørsmålet er også et rasespørsmål: 61 prosent av hvite prioriterer retten til å eie våpen over konrtoll, mens kun en tredjedel (34 prosent) av svarte mener retten til å bære våpen er viktigst.

Den store gruppen spansktalende (Hispanics) amerikanere heller enda flere mot våpenkontroll, 71 prosent i denne gruppen mener våpenkontroll er viktigere renn retten til å eie våpen.

Resignert President Barack Obama har lenge forsøkt å få på plass strengere våpenlovgivning, blant annet gjennom et forslag om bakgrunnssjekk av våpenkjøpere, noe som ble stemt ned i 2013.

Det var en frustrert og nærmest resignert Barack Obama som talte til det amerikanske folket natt til fredag.

- Våre tanker og bønner er ikke nok. Det er ikke nok. Det klarer ikke å beskrive det sinnet vi skal føle ... det forhindrer ikke at et slikt blodbad skjer et annet sted i USA, sa han.

- På et eller annet vis har dette blitt rutine. Rapporter om hendelsene har blitt rutine. Mitt svar fra dette podiet har blitt rutine. Vi har blitt numne.

Til angrep på våpenlobbyen Deretter gikk han til frontalangrep på våpenlobbyen, og sa hvordan han kan se for seg at de allerede sitter og skriver pressemeldinger.

Increasing Number Say Gun Ownership Protects People From Crime

- De kommer til å si at vi trenger flere våpen og færre våpenlover, men er det noen som egentlig tror på det?

Han ba også mediene om å finne tall på hvor mange som hadde mistet livet i våpenrelatert vold, og sette det opp mot antallet som hadde mistet livet i terrorangrep.

- Dette er ikke noe jeg kan gjøre selv, sier han, og ber om hjelp fra Kongressen og guvernører.

- Jeg håper og ber for at jeg ikke må komme ut her igjen for å komme med mine kondolanser så lenge jeg sitter som president. Basert på mine erfaringer som president kan jeg ikke garantere det. Og det er en grusom ting å si.

HADDE 13 VÅPEN: 26 år gamle Chris Harper Mercer hadde 13 skytevåpen, alle kjøpt lovlig. Han hadde med seg seks av dem da han drepte ni personer på Umpqua College i Oregon. Foto: MySpace via AP Photo
HADDE 13 VÅPEN: 26 år gamle Chris Harper Mercer hadde 13 skytevåpen, alle kjøpt lovlig. Han hadde med seg seks av dem da han drepte ni personer på Umpqua College i Oregon. Foto: MySpace via AP Photo Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer