Svangerskap og graviditet:

Skammet seg: - Jeg løy

Drakk vin mens hun var gravid. Nå angrer hun.

SLUTTET: Natalie Battaglia endret livet etter beskjed fra legen. Foto: Instagram/The Mindful Mocktail
SLUTTET: Natalie Battaglia endret livet etter beskjed fra legen. Foto: Instagram/The Mindful Mocktail Vis mer
Publisert

Da Natalie Battaglia fra Australia ble gravid med sitt første barn etter ett år med forsøk, var det den beste følelsen i verden for henne.

Hun tok svangerskapet veldig seriøst og passet på å avstå fra alt som kunne skade babyen, inkludert alkohol. Bortsett fra et og annet glass champagne, skriver Insider.

Med sitt andre barn var Battaglia imidlertid mer avslappet, blant annet med forholdet til alkohol.

- Folk pleide å si «hvorfor tar du ikke bare et glass?» eller «en drink skader ikke», sier Battaglia til Insider, som på den tiden drev en privat virksomhet med mannen sin i Melbourne i Australia.

Ved noen anledninger drakk Battaglia et fullt glass vin i løpet av graviditeten.

Minst én gang drakk hun to glass.

- Det var definitivt nok til å føle seg påvirket, sier hun.

Legen med klar beskjed

Hun fødte sitt andre barn, en gutt, i 2017. Det var ikke før omtrent seks måneder etter fødselen at hun la merke til uvanlig atferd hos sønnen.

Da hun tok ham med til legene, antydet de at det kunne ha sammenheng med alkohol under svangerskapet.

Det førte til at Battalglia endret livet sitt.

Ny studie bekrefter

Battaglia har ikke drukket alkohol siden april 2020, og driver nå en blogg om drinker uten alkohol, som heter «The Mindful Mocktail».

Hun delte historien om sønnen sin med en annen nykter influenser i en podkast som heter «Dry But Wet» for å øke bevisstheten om de potensielle farene ved å drikke mens man er gravid.

Forskning fra Radiological Society of North America som har kommet fram denne uka, forsterker utsagnet hennes.

Rapporten antyder at mindre enn én drink i uka under svangerskap kan påvirke fosterets hjerneutvikling betydelig.

- Vi vil aldri vite helt sikkert om det var alkoholen som forårsaket vår sønns problem. Men av personlig erfaring kan jeg forsikre om at ett glass vin eller to under graviditeten ikke er verdt det, forteller Battaglia i podkasten.

SJELDENT: Herman er født med en sjelden genfeil, som kalles Stxbp1. På grunn av sykdommen vil han trenge hjelp resten av livet, og han vil mest sannsynlig aldri lære seg å gå eller snakke. Video: Nina Hansen / Dagbladet, Reporter: Sondre Andreas Wedøe Nodland Vis mer

Sønnens symptomer

Det som gjorde Battaglia oppmerksom på sønnens atferd i en alder av seks måneder, var blant annet at han alltid krysset beina i stedet for å holde dem rett. Han pleide også å holde armene i været, som om han hadde vunnet en konkurranse.

- I begynnelsen tenkte jeg at det var veldig søtt, men etter hvert skjønte jeg at dette var et problem, sier hun i podkasten.

Battaglia tok sønnen med til barnelegen, som vurderte ham og deretter stilte Battaglia noen spørsmål.

Et av de første var om hun hadde drukket alkohol mens hun var gravid.

- Jeg løy

- Jeg frøs til. Jeg forventet ikke det spørsmålet, og jeg løy, sier Battaglia, før hun fortsetter:

- Jeg skammet meg og tenkte: «Selv om det var alkoholen, er det ingenting jeg kan gjøre med det nå uansett, så hva er vitsen med å fortelle sannheten?»

Legen konsulterte deretter med en annen barnelege, og begge sa at Battaglias sønn hadde fått cerebral parese (CP), som beskriver en gruppe lidelser som påvirker en persons mobilitet.

- Jeg ble helt knust, sier Battaglia.

Skade på hjernen

Alkoholforbruk under graviditet kan skade utviklingen av barnets hjerne, selv om det er en debatt om hvor stor effekten er.

Drikking under svangerskapet kan også føre til at babyen får lav fødselsvekt, som også er en risikofaktor for cerebral parese, ifølge National Institue of health.

«Hvis du er bekymret fordi du drakk alkohol tidlig i svangerskapet eller før du visste at du var gravid, bør du snakke med jordmor eller lege», skriver Helse Norge.

Jo mindre du har drukket, desto mindre er risikoen for at fosterets utvikling blir påvirket. Hver dag uten alkohol vil gi barnet en bedre start i livet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer