President Trumps tale

Skamroser seg selv for USAs opptur. Dette er sannheten, ifølge ekspertene

Donald Trump holdt i natt sin første «State of the union»-tale.

FIENDER: President Donald Trump ba Kongressen om ikke å godkjenne bistand til det han kalte «fiender av Amerika». Under hans «State of the Union»-tale kan det forstås det som Nato-landene, blant annet Norge, som fordømte hans anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I natt holdt Donald Trump sin første «State of the union»-tale, hvor han oppsummerte året som har gått, og snakket om hvor veien vil gå videre.

I løpet av den åtti minutter lange talen skrøt den amerikanske presidenten blant annet av økonomien, spesielt om børsen, skattereform og arbeidsmarkedet.

At presidenten tidligere har servert usaklige påstander er ingen hemmelighet. Flere amerikanske medier, som CBS og CNN, har faktasjekket talen.

2,4 millioner jobber
- Siden valget har vi skapt 2,4 millioner nye jobber, sa Trump under talen i natt.

Ifølge CNN er det sant at alle disse jobbene har oppstått siden november 2016.

2 millioner jobber ble skapt i 2017, men teknisk sett står Trump bare ansvarlig for de 1,8 millioner jobbene skapt siden februar 2017.

- Alle presidenter sier at de har skapt jobbene selv, men som regel stemmer det ikke helt. I likhet med andre presidenter tar han ære for oppgang, sier Kjetil Storesletten til Dagbladet. Han kritiserer dermed ikke Trump for å ta ære for jobbøkningen.

Storesletten er professor på Økonomisk institutt ved UiO, og har forsket på det amerikanske arbeidsmarkedet.

- Det er to grunner til at det går bra i USA nå. For det første er det den langsomme og fortsatt pågående oppgangen etter finanskrisen. Den andre grunnen er skattereformen som de nå har vedtatt.

Storesletten forteller at reformen virker stimulerende for jobbmarkedet, og vil bidra til investering og økt optimisme.

Arbeidsledighet

I talen skrøt Trump også av at arbeidsledigheten blant svarte innbyggere er rekordlave. Faktisk hevder han at de aldri har vært lavere, skriver CNN. Avisa skriver at Trump tidligere har tatt æren for dette.

Hilmar Mjelde, postdoktor ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen forsker på amerikansk politikk. Han sier arbeidsledigheten er på sitt laveste på 17 år, og at man ser noe lønnsvekst.

- Arbeidsledigheten er på sitt laveste på 17 år, og man ser noe lønnsvekst. Det siste punktet er spesielt viktig, fordi vedvarende lønnsstagnasjon har vært et kjempetema lenge. Aksjemarkedet har også satt rekorder. Det ser ut til at næringslivet har reagert positivt på republikanernes skattekutt, blant annet ved å gi bonuser til arbeidstakerne sine og foreta nyinvesteringer.

BUING: Det ble blandede reaksjoner under den tradisjonsrike, årlige talen da Donald Trump snakket om innvandring. Video: AP Vis mer

Økning i aksjemarkedet
​Ifølge presidentens tale har også aksjemarkedet knust den ene rekorden etter den andre i løpet av hans første år i Det hvite hus.

Olav Chen er senior porteføljeforvalter i Storebrand Kapitalforvaltning. Han sier aksjemarkedet har steget i perioden Trump har vært president, men understreker at det ikke er hans fortjeneste.

- I likhet med Norge, så slet oljesektoren i USA da oljeprisene begynte å synke sommeren 2014. Trump tok derimot over da oljeprisen hadde snudd. Han ble derfor president på et ganske beleilig tidspunkt. I tillegg tok han over i en periode der økonomien i USA bedret seg kraftig etter finanskrisen. Derfor kan han ikke ta æren for det som har skjedd, sier han.

«Det største skattekuttet»
- Slik som jeg lovet det amerikanske folket fra denne talerstolen for elleve måneder siden, har vi vedtatt det største skattekuttet og skattereformen i amerikansk historie, sa Trump i natt.

Ifølge både CNN og CBS, er ikke Trumps skattekutt det største i det hele tatt. Siden 1960-tallet har fire andre skattekutt vært større: Trump blir forbigått av blant annet Ronald Reagan i 1981 og Barack Obama i 2010 og 2013.

Det gjenstår ifølge Chen å se om Trumps skattereform har bidratt til å løfte landets økonomi.

- Om skattereformen kommer til å være med på å løfte amerikanernes økonomi vil vise seg de neste kvartalene. Skattereformene kan faktisk bidra til å løfte økonomien fordi bedriftene og husholdningene har fått lavere skatter, sier Chen.

Skattereformen innebærer et samlet skattekutt på nærmere 1 500 milliarder dollar, rundt 12 000 milliarder kroner, over en tiårsperiode. Reformen vil senke skatten både for bedrifter og velstående amerikanere, noe som har vært en kampsak for presidenten.

Sløsing med ressurser
Selv om den nye skattereformen kan øke veksten i den amerikanske økonomien i 2018, kaller sosialøkonomen reformen feil-timet og potensiell «sløsing med ressurser».

TALE: President Donald Trump under sin første State of the Union-tale. I bakgrunnen applauderer visepresident Mike Pence og Paul Ryan, republikanernes leder i Representantenes hus. Foto: AP / NTB Scanpix
TALE: President Donald Trump under sin første State of the Union-tale. I bakgrunnen applauderer visepresident Mike Pence og Paul Ryan, republikanernes leder i Representantenes hus. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Det kan bli sløsing av ressurser, og er feil timing. Skattekuttet kommer på et dårlig tidspunkt i forhold til tradisjonell finanspolitikk. Det er sjeldent man innfører skattekutt i en fase der økonomien går så bra og arbeidsledigheten er så lav som nå. Det kan føre til akselererende lønnsvekst, inflasjon og flere rentehevinger, sier Chen.

Ifølge Chen fører skattekuttene også til økende statsgjeld som må tilbakebetales av seinere generasjoner. Derfor skyver Trump problemet foran seg til neste president.

Selv om skattereformen omtales som en av Trumps største seiere, må alle skattekutt finansieres. Mens vi i Norge kan finansiere skattekutt med oljepenger, må amerikanerne ta opp mer gjeld som gjør at framtidige generasjoner får det tøffere.

- Sånne tiltak bør man gjøre når arbeidsledigheten er høyere enn normalt, men nå er arbeidsledigheten i USA historisk lav. Politikere bør stimulere økonomien når det går dårlig, og bremse når det går bra. Politikere bør ikke helle bensin på bålet når det allerede går bra. Det fører bare til inflasjon og høyere renter, sier Chen.