Skamroste Kerry

Bill Clinton og Jimmy Carter åpnet landsmøtet i Boston.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bill Clinton og Jimmy Carter snakket begge varmt om demokratenes presidentkandidat John Kerry, under åpningen av partiets fire dager lange landsmøte i Boston mandag. Clinton lovet i sin tale å stille som fotsoldat i Kerrys kamp for å erobre Det hvite hus, og omtalte ikke uventet Kerry i særdeles varme ordelag.

- En god mann, en stor senator og en visjonær leder, lød Clintons karakteristikk av mannen som nå utfordrer president George W. Bush.

Selv om demokratene på forhånd hadde lovet et positivt landsmøte, med større fokus på Kerrys fortreffelighet enn kritikk av Bush, benyttet både tidligere president Jimmy Carter og tidligere visepresident Al Gore anledningen til å rette sviende kritikk mot presidenten.

- Jeg vil ærlig og oppriktig få spørre alle dem som i kveld sitter hjemme og ser på oss, og som for fire år siden støttet president Bush, om de virkelig føler at de får det de hadde ventet fra kandidaten de stemte på, sa Gore.

Carter gikk hardt ut mot Bushs troverdighet og viste til hvordan presidenten med sin krigføring i Irak har støtt bort tidligere allierte.

- Sannhet er grunnlaget for vårt globale lederskap, men troverdigheten vår er nå knust og vi er stadig mer isolert og sårbare i en fiendtlig innstilt verden. Uten sannhet og uten tillit kan ikke Amerika blomstre, sa Carter i sin tale til landsmøtet.

- USA kan ikke lede andre dersom våre ledere villeder, sa Carter med henvisning til Bushs begrunnelse for å gå til krig mot Irak.

- Man kan ikke være en krigspresident den ene dagen, og en fredspresident den neste, alt avhengig av de siste meningsmålingene, fortsatte han.

I likhet med flere andre talere trakk Carter, som selv har en bakgrunn som marineoffiser, fram Kerrys ærerike militære karriere.

- Vårt parti ledes i dag av en annen tidligere marineoffiser, en som meldte seg frivillig til militærtjeneste. Han stilte opp når han ble innkalt, han tjenestegjorde med ære og mottok hedersbevisninger, sa Carter.

Clinton trakk også fram Kerrys militære karriere, og gjorde ikke noe forsøk på å skjule hvordan han selv unngikk å tjenestegjøre i Vietnam.

- Også han kunne ha unngått å reise, men sa: Send meg, sa Clinton som kritiserte Bush for å ha skuslet bort den internasjonal medfølelsen USA fikk etter terrorangrepene 11. september 2001.

- De valgte å bruke denne anledningen da vi sto samlet, til å forsøke å presse landet for langt ut på høyresiden og til å vende ryggen til våre allierte, sa Clinton.

Kerry var mandag i Florida, som et ledd i sin seks dager lange kroningsferd som demokratenes presidentkandidat. Onsdag ankommer han landsmøtet i Boston for offisielt å kunngjøre sitt kandidatur.

(NTB)

<B>SAMMEN FOR KERRY: Senator Hillary Rodham Clinton koser med ektemannen etter talen sin på landsmøtet.