Skamslått Barak til fredssamtaler

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): Fattige sju stemmers overvekt reddet i går kveld Israels statsminister Ehud Baraks stilling. Umiddelbart etter dramatikken i parlamentet Knesset, satte den politisk skamslåtte statsministeren seg på flyet til USA for å forhandle om den viktigste avtalen i staten Israels historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et flertall av de israelske parlamentarikerne stemte for mistillit til Ehud Barak, men flertallet var ikke stort nok for å felle den omstridte statsministeren. I går stemte 54 Knesset-representanter mot Barak, sju færre enn det som må til for å felle statsministeren. 52 stemte mot mistillitsforslaget i Knesset. - Regjeringen falt ikke, og jeg fortsetter videre til Camp David, sa Barak etter den dramatiske debatten. Barak måtte avbryte sitt innlegg flere ganger på grunn av utskjelling fra Likud-opposisjonen. - Er det mulig for meg å snakke her, brølte den tidligere generalen på et tidspunkt. Toppmøtet mellom Barak, Arafat og Clinton starter i dag på den amerikanske presidentens feriested Camp David.

På tynn is

Det er en svært svekket statsminister som reiser til Camp David. Søndag trakk tre partier seg fra regjeringen. Barak leder nå en mindretallsregjering. På toppen varslet utenriksminister David Levy at han vil boikotte toppmøtet i Camp David fordi han mener palestinerne ikke viser fleksibilitet. - Jeg drar ikke alene. Med meg er nærmere to millioner mennesker, sa Barak i Knesset og viste til at over halvparten av israelerne støtter en fredsløsning med palestinerne. I Camp David skal Barak, palestinernes president Yassir Arafat og president Bill Clinton forsøke å hamre ut en endelig avtale mellom partene. En endelig avtale omfatter spørsmål om grenser mellom Israel og palestinske områder, Jerusalems status og de palestinske flyktningenes framtid. En eventuell avtale skal ut til folkeavstemning i Israel.

Forsiktig vert

President Bill Clinton ville i går ikke uttale seg om Israels innenrikspolitiske problemer, men han har gitt uttrykk for at han vil bruke mye tid på fredsforhandlingene. Clinton mener Arafat og Barak har en gyllen sjanse til å lykkes med ham selv som mekler. Årsaken er at Clinton i snart åtte år har arbeidet for fred i Midtøsten. Clinton har bare seks måneder igjen i Det hvite hus, og en varig fredsløsning mellom Israel og palestinerne vil gi Clinton det ettermælet han både ønsker seg og trenger. - Jeg er sikker på at det er mulig for Barak å finne en fredsløsning sammen med Yassir Arafat på Camp David. Barak har et solid flertall av velgere i ryggen, som ønsker at han kommer hjem med fred. atn@dagbladet.no carsten.thomassen@dagbladet.no Se side 2 # ENSOM: Sju israelske parlamentarikere avsto fra å stemme over mistillitsforslaget mot Ehud Barak. Dermed kunne han sette seg på flyet til USA for å forhandle med Yassir Arafat om en endelig fredsavtale. Det er en svekket Barak som starter samtalene i dag. # Foto: SCANPIX/AP # TAR IMOT: Bill Clinton. kamslått Barak til fredssamtaler # NEW YORK/OSLO (Dagbladet): Fattige sju stemmers overvekt reddet i går kveld Israels statsminister Ehud Baraks stilling. Umiddelbart etter dramatikken i parlamentet Knesset, satte den politisk skamslåtte statsministeren seg på flyet til USA for å forhandle om den viktigste avtalen i staten Israels historie. # Av ANNE THURMANN-NIELSEN og CARSTEN THOMASSEN # Et flertall av de israelske parlamentarikerne stemte for mistillit til Ehud Barak, men flertallet var ikke stort nok for å felle den omstridte statsministeren. I går stemte 54 Knesset-representanter mot Barak, sju færre enn det som må til for å felle statsministeren. 52 stemte mot mistillitsforslaget i Knesset.

- Regjeringen falt ikke, og jeg fortsetter videre til Camp David, sa Barak etter den dramatiske debatten. Barak måtte avbryte sitt innlegg flere ganger på grunn av utskjelling fra Likud-opposisjonen.

- Er det mulig for meg å snakke her, brølte den tidligere generalen på et tidspunkt.

Toppmøtet mellom Barak, Arafat og Clinton starter i dag på den amerikanske presidentens feriested Camp David.

På tynn is


Det er en svært svekket statsminister som reiser til Camp David. Søndag trakk tre partier seg fra regjeringen. Barak leder nå en mindretallsregjering. På toppen varslet utenriksminister David Levy at han vil boikotte toppmøtet i Camp David fordi han mener palestinerne ikke viser fleksibilitet.

- Jeg drar ikke alene. Med meg er nærmere to millioner mennesker, sa Barak i Knesset og viste til at over halvparten av israelerne støtter en fredsløsning med palestinerne.

I Camp David skal Barak, palestinernes president Yassir Arafat og president Bill Clinton forsøke å hamre ut en endelig avtale mellom partene. En endelig avtale omfatter spørsmål om grenser mellom Israel og palestinske områder, Jerusalems status og de palestinske flyktningenes framtid.

En eventuell avtale skal ut til folkeavstemning i Israel.

Forsiktig vert


President Bill Clinton ville i går ikke uttale seg om Israels innenrikspolitiske problemer, men han har gitt uttrykk for at han vil bruke mye tid på fredsforhandlingene. Clinton mener Arafat og Barak har en gyllen sjanse til å lykkes med ham selv som mekler. Årsaken er at Clinton i snart åtte år har arbeidet for fred i Midtøsten.

Clinton har bare seks måneder igjen i Det hvite hus, og en varig fredsløsning mellom Israel og palestinerne vil gi Clinton det ettermælet han både ønsker seg og trenger.

- Jeg er sikker på at det er mulig for Barak å finne en fredsløsning sammen med Yassir Arafat på Camp David. Barak har et solid flertall av velgere i ryggen, som ønsker at han kommer hjem med fred.