Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skandale dersom helsevesenet feilbehandler

Erna Solberg (H) kritiserer det norske forskningsmiljøet for å ikke ta flått-problematikken alvorlig nok.

PROBLEMATISK:  Høyre-leder Erna Solberg mener dagens offentlige bevilgning på ME, fibromyalgi og borrelia er for liten, og at forskning på dette på øremerkes. - Miljøet må være nysgjerrige og drive ekspertminetell forskning istedenfor å avise pasienterfaringen, sier Solberg. I går møtte hun Maj-Britt Marie Grevstad - som fikk påvist Borrelia ved privatklinikk, og som mener at den offentlige behandlingsmetoden for borrelia ikke ville fungert i hennes tilfelle. Foto: Krister Sørbø / Erlend Aas / NTB scanpix
PROBLEMATISK: Høyre-leder Erna Solberg mener dagens offentlige bevilgning på ME, fibromyalgi og borrelia er for liten, og at forskning på dette på øremerkes. - Miljøet må være nysgjerrige og drive ekspertminetell forskning istedenfor å avise pasienterfaringen, sier Solberg. I går møtte hun Maj-Britt Marie Grevstad - som fikk påvist Borrelia ved privatklinikk, og som mener at den offentlige behandlingsmetoden for borrelia ikke ville fungert i hennes tilfelle. Foto: Krister Sørbø / Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Høyre-leder Erna Solberg mener det norske forskningsmiljøet på ME -  som har blitt karakterisert som en sekkediagnose -  og den flåttbårne sykdommen borrelia er for dårlig prioritert forskningsmessig.

Solberg mener at dette forskningsmiljøet  trenger gulrøtter - i form av øremerkede midler - for å «lokke flinke hoder» inn i feltet.

- Mulig skandale - Det er utrolig hvordan forskningsmiljø snur seg etter pengene, og dette kan bli den nye folkesykdommen. Innad i miljøene er det mange bastante meninger, og det er en skandale dersom det foregår systematisk feilbehandling, sier hun.

- Jeg er ikke lege, men som politiker kan vi styrke interessen rundt feltet.

I sommer viste en studie utført av nevrospesialist Randi Eikeland ved Sørlandet Sjukehus at halvparten av 50 borreliapasienter, rapporterte at om at ikke var friske 30 måneder etter endt behandling. Dette var en konstantering av at langtidsplager finnes, mente Eikeland.

- Vi vet hvor farlig borreliose er, men det virker som om miljøet har bestemt seg for at borreliapasientene skal være friske etter tre uker antibiotikabehandling. Miljøet må være nysgjerrige og drive eksperimentell forskning i stedet for å avise pasienterfaringer, sier Solberg.

- Sjuke neglisjert Hun etterlyser en diskusjon på om det burde forskes på langvarig antibiotikabehandling siden borreliapasienter rapporterer om at dette hjelper.

Mens kreftforskning som et anerkjent forskningsfelt, har ME/fibromyalgi- og borrelia-forskning ikke har samme status, mener hun.

VIL ØKE BEVILGNINGEN:  Erna Solberg trekker fram kreftforskning som et anerkjent forskningsfelt, mens ME/fibromyaligi og borrelia-forskning ikke har samme status. Hun vil øke statusen ved å lokke forskere med øremerkede forskningsmidler. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
VIL ØKE BEVILGNINGEN: Erna Solberg trekker fram kreftforskning som et anerkjent forskningsfelt, mens ME/fibromyaligi og borrelia-forskning ikke har samme status. Hun vil øke statusen ved å lokke forskere med øremerkede forskningsmidler. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Brukerefaringene blir neglisjert. Vi har en stor gruppe pasienter i Norge som sendes rundt i sirker i det offentlig helsevesenet, sier hun.

I sommer kritiserte en rekke forskere avisenes «udelte fokua på pasienter med langvarige plager, som ikke har fått hjelp av det offentlige og som ENDELIG har fått hjelp av private aktører til å få stilt en lenge etterlengtet diagnose».

- Ble feildiagnostisert I går arrangerte hun et møte med Maj-Britt Grevstad (34) - som mener hun har fått ødelagt 14 år av sitt liv med sjukdom fordi hun ikke fikk påvist borreliose i det offentlige helsevesenet etter flåttbitt.

Derfor har hun heller ikke fått behandling for borrelia. Hun har blant annet fått diagnosen fibromyalgi, og ble bedt om å vente i senga til hun ble frisk.

Diagnosen fikk hun derimot ved en omstridte tysk privatklinikk, og hun får nå en mange måneder lang antibiotikakur ved Norsk borreliosesenter i Oslo, en behandling i strid med de europeiske retningslinjene for behandling.

- Det at personer får behandling ved privatklinikken kan kanskje sammenlignes med at det for femten år siden brøt ut en epidemi av folk med ryggproblemer i Bergen. De måtte reise til Sverige for å få stivet av ryggen. I dag er den metoden helt vanlig i Norge også, sier Solberg.

- Kortslutninger En svensk undersøkelse
gjort ved Astrid Lindgrens barnesjukehus nær Stockholm viste at hvert fjerde barn på akutten med diffuse nevrologiske symptomer sommeren 2009 hadde flåttsjukdom.

Hele 17 prosent av barna hadde borrelia.

I Norge fant overlege Dag Tveitnes ved barneklinikken på Stavanger Universitetssykehus at to av tre barn, som har vært innlagt på sykehus i Sør-Rogaland med hjernehinnebetennelse, hadde blitt syke etter å ha blitt bitt av flått.

MØTE: Maj-Britt Grevstad (34) møtte også Erna Solberg i fjor, da hun først fortalte sin sykdomshistorie. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
MØTE: Maj-Britt Grevstad (34) møtte også Erna Solberg i fjor, da hun først fortalte sin sykdomshistorie. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Det er for enkelt å avvise pasienter med begrunnelsen placebo-effekt. Det er noen kortslutninger som er spesielle her, som at barn ligger sjuke i senga og blir forklart at det skyldes psyken, sier Solberg.

Ifølge Folkehelseinstituttet er «Flått er på framgang i hele Europa, og det er klart at risikoen for å bli syk øker».

- Vi ser at utbredelsen av flått stiger og at flere blir sjuke, sier Erna Solberg.

Dagbladet har tidligere snakket med en overlege i det offentlige som behandler borrelia-pasienter i skjul.

Ønsker bekjempelse I Østerrike har forskere satt ut naturlig forekommende nyttesopp i områder hvor flåttbestanden er høy for å nedkjempe arten. Siden oppstartet av prosjektet i 2006 har de funnet mellom 40 og 50 prosent flåttdødelighet ved de beste behandlingene.

Østerrike har hatt spesielt mange tilfeller av flått som har overført TBE, som er en hjernebetennelse forårsakes av et virus, til mennesker, og vaksinering mot sykdommen en del av folkevaksinasjonsprogrammet.

I Norge har ønsker forskere ved Bioforsk på Ås å sette ut sopp for å bekjempe flåtten. På Sørlandet har forskere startet et prosjekt hvor det skal finne ut om sauer renser flåtten for borrelia, slik som blodet til elg og rådyr gjør.

Les også historien til:

Legene til Madeleine trodde det feilte jenta noe psykisk og sendte henne til terapi i BUP.

• Oddvar Skarbø, som først etter elleve måneder i «smertehelvete» og flere falske tester fikk påvist borreliose.

OPPSIKTSVEKKENDE: Av 124 barn med diffuse nevrologiske symptomer ved akutten ved Astrid Lindgrens barnesjukehus nær Stockholm hadde hvert fjerde barn en flåttinfeksjon.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
OPPSIKTSVEKKENDE: Av 124 barn med diffuse nevrologiske symptomer ved akutten ved Astrid Lindgrens barnesjukehus nær Stockholm hadde hvert fjerde barn en flåttinfeksjon. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
PRIVATKLINIKK:  Lege Rolf Luneng driver Norsk Borreliose-senter i Oslo, en klinikk som ikke følger de europeiske rettningslinjene for antibiotikabehandling av borreliapasienter. Han mener pasientene trenger mer enn tre uker antibiotika dersom de ikke blir friske. Foto: Espen Røst / Dagbladet
PRIVATKLINIKK: Lege Rolf Luneng driver Norsk Borreliose-senter i Oslo, en klinikk som ikke følger de europeiske rettningslinjene for antibiotikabehandling av borreliapasienter. Han mener pasientene trenger mer enn tre uker antibiotika dersom de ikke blir friske. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media