KUNNSKAPSFIENDTLIG: Venstre-leder Trine Skei Grande mener regjeringen mangler vilje til å satse på utdanning og forskning.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
KUNNSKAPSFIENDTLIG: Venstre-leder Trine Skei Grande mener regjeringen mangler vilje til å satse på utdanning og forskning.Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

- Skandale for kunnskap

Regjeringen mangler vilje til å satse på høyere utdanning og forskning, mener Venstre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er regjeringens 7. budsjett, men heller ikke dette budsjettet løser framtidas utfordringer. Viljen mangler til å satse på kunnskap, forskning og høyere utdanning, sier Venstres leder Trine Skei Grande.

Kunnskapsfiendtlig - Den store skandalen i budsjettet er uten tvil forskning og utdanning. Forskningsfondet legges ned, gaveforsterkningsordningen legges ned, energiforskningen reduseres, ingen nye stipendiatstillinger, ikke flere studieplasser og ingen økning i etterutdanning av lærere, sier Grande.

- Dette føyer seg inn rekken av kunnskapsfiendtlige grep over år. Det finnes bl.a. ikke en krone mer til flere gode lærere i budsjettet. Regjeringen har over flere år underfinansiert forskning og høyere utdanning. Vi har hatt en historisk mulighet til å satse på forskning og høyere utdanning, men regjeringen har nok en gang latt sjansen gå fra seg, sier Venstre-lederen.

Glemmer løftene - Det er påfallende at regjeringspartiene i valgkampen stort sett er enig med Venstre i behovet for å satse på miljø, kunnskap, fattigdomsbekjempelse og småbedriftene. Så fort man på høsten inntar plassene på Stortinget, er løftene glemt, påpeker Trine Skei Grande.

Venstre mener regjeringen gjennom seks år har hatt en pengebruk uten grep og prioriteringer. I stedet for å satse målrettet på framtiden, har det blitt satset dels på fortid og på å blåse opp offentlig sektor.

Magre år  - Den varslede stramheten uteblir, og man satser ikke på framtiden. Det har vært sju magre år for kunnskap, klima og de fattigste. Dessverre kan det bli åtte, men etter 2013 må det bli et politisk skifte for en vilje til å satse på nettopp disse områdene, sier Skei Grande.
Hun savner positive nyheter for selvstendige næringsdrivende.
- Vi synes også at det er forunderlig at regjeringen strammer inn på permitteringsreglene, med at arbeidsreduksjonskrav økes fra 40 til 50 prosent.
Svakt - Heller ikke den samlede innsatsen på klima- og miljøområdet samsvarer med våre utfordringer og Stortingets klimaforlik. Med unntak av en forsiktig omlegging av bilavgiftene, finnes det ikke et eneste miljøtiltak som reduserer Norges klimautslipp. Vi er tonnevis unna Stortingets vedtatte klimaforlik.Venstre kommer også ved denne anledningen til å lage sitt alternative budsjett som peker ut en langt mer ambisiøs og offensiv kurs for framtiden. Vi vil prioritere en målrettet satsing på å løse våre klimautfordringer, lover Skei Grande.

Glemmer de fattige Hun ser ingen nye konkrete tiltak for å bekjempe fattigdom.

- Kampen mot fattigdom fjernes ikke med et pennestrøk i dette budsjettet heller. Fattigdomsbekjempelse må prioriteres ved hvert eneste statsbudsjett for at folk skal merke endringer, sier Venstres leder.