USA og valg

Skandale i USA: Clintons valgarbeider trakk seg etter denne videoen: - Det er ingen kunst å få disse folka til å klikke

Klipp fra omstridt aktivist antyder at Clintons valgarbeidere oppmuntret til vold ved Trump-stevner.

SKJULT KAMERA: «Det er ikke noe problem å få disse folka til å klikke», sier Scott Foval i Hillary Clintons valgkampapparat om Trump-supporterne. Video: CNN Vis mer

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Robert Creamer, som jobbet for Democracy Partners - en organisasjon involvert i Hillary Clintons valgkamp, har trukket seg.

Dette i etterkant av at den konservative aktivisten James O'Keefe publiserte en video tatt med skjult kamera. Videoen antyder at Creamer aktivt har gått for å skape het temperatur under republikanske valgarrangementer, ifølge CNN.

- Jeg ønsker ikke å bli en distraksjon for valgkampanjen til Hillary Clinton. Derfor har jeg fortalt partiet at jeg trekker meg, forklarte Creamer i etterkant av at han trakk seg.

Slik kan du følge valgthrilleren på dagbladet.no Vis mer

Diskuterte vold

Videre omtaler Creamer innholdet i klippet som «hypotetiske samtaler om ting som aldri har hendt».

Her sikter han til uttalelsene til Scott Foval, forhenværende direktør i Americans United for Change.

I videoen diskuterer Foval, som samarbeidet med Creamers organisasjon inntil nylig, tilsynelatende metoder for å stimulere til vold under valgstevner holdt av Donald Trump.

- Det er ingen kunst å få disse folka til å klikke. Det handler om å dukke opp på valgstevnene i en t-skjorte der det står «Planned Parenthood». Eller «Trump er en nazist», sier Foval i klippet.

Robert Creamer hevder at Fovals uttalelser ikke er en beskrivelse av Demokratenes valgarbeid.

- De har ikke hold i virkeligheten. Vi har tatt ekstreme forholdsregler for å hindre at vold inntreffer på våre motdemonstrasjoner, sier Creamer, ifølge CNN.

Demokratene avviser anklagene

Demokratene har tatt avstand fra videoen til O'Keefe.

De omtaler den konservative aktivisten som «en dømt kriminell med en lang forhistorie der han har feilredigert videoer for å fremme sin egen sak».

Ifølge CNN er han dømt flere ganger i forbindelse med sin aktivisme.

- Praksisen beskrevet i videoen av den daværende regionale underleverandøren (Foval) har ingenting å gjøre med vår helhetlige valgkampsstrategi, skriver Donna Brazile, midlertidig leder for Demokratenes nasjonale komité.

Også Hillary Clintons valgapparat benekter at de har oppmuntret til vold på Trumps valgstevner.

De omtaler imidlertid innholdet i videoen som forstyrrende.

- Språket og taktikken som blir diskutert er ikke bra, selv om ordene aldri har blitt til handling, skriver Zac Petkanas, talsmann for Clinton, i en pressemelding.