- Skandale, Jan

Utenriksminister Jan Petersens arbeid med en ny, nasjonal strategi for bærekraftig utvikling er skandaløst dårlig, mener organisasjonen Framtiden i våre hender. Organisasjonen truer nå med å trekke seg fra samarbeidet med Utenriksdepartementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jan Petersen synes muligens at begrepet bærekraftig utvikling høres fint ut, men han skjønner ikke betydningen. Dersom UDs rapport ikke gjennomgår en total forandring vil den bli slaktet når Norge presenterer den under FN-møtet i Johannesburg i august, sier daglig leder i Framtiden i våre hender (FIVH), Arild Hermstad, til Dagbladet.

Verdiløst

FIVH har siden sommeren 2001 deltatt i arbeidet med å utarbeide en nasjonal bærekraftsstrategi. Arbeidet koordineres av Utenriksdepartementet.

- Vi mente dette var en gyllen anledning til å reise en viktig nasjonal debatt om sentrale verdier, men med UDs medvirkning er denne muligheten i ferd med å bli skuslet bort, sier Hermstad.

UD har for eksempel helt glemt fattigdomsperspektivet.

- Fattigdomsbekjempelse vil ha første prioritet på FN-konferansen i Johannesburg. Vi kan ikke være bekjent av en regjering som glemmer fattigdomsbekjempelsen i en strategiplan for bærekraftig utvikling, sier Hermstad.

Uklar prosess

Han er også svært kritisk til selve prosessen. UD har lagt vekt på at organisasjoner skal medvirke i utformingen av rapporten, men i realiteten ønsker ikke departementet slik innblanding.

- I november sendte vi et brev til UDs politiske ledelse og ba om et møte, men per i dag har vi ikke fått noe svar.

Hermstad har ikke fått klarhet i om rapporten skal behandles av regjeringer. Det er imidlertid klart at Stortinget ikke skal behandle denne viktige saken.

Latterliggjort

Framtiden i våre hender påpeker også at dokumentet ikke problematiserer norsk oljeutvinning i et bærekraftsperspektiv.

- Det vi ser her er et innsnevret miljøperspektiv som er ute av takt med det internasjonale perspektivet på bærekraftig utvikling. Dersom ikke UD gjennomfører radikale endringer i dokumentet, må Framtiden i våre hender trekke seg fra arbeidet, sier Arild Hermstad.

- ELENDIG ARBEID: Daglig leder i Framtiden i våre hender (FIVH), Arild Hermstad.