- Skandale-tale

- Det var en skandaløs 17. maitale. Det var en ren uthenging av Frp, sier Frp's nestleder John Alvheim om Shabana Rehmans tale på nasjonaldagen for den norske kolonien i Alfas del Pí i Spania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Talen var i stor grad viet Frp's krav overfor innvandrere.

John Alvheim gjorde det klart at han ville nekte å tale i den norske klubben om kvelden dersom Rehman også skulle få ordet igjen.

Men av hensyn til Alvheim ble den prisbelønte komikeren og skribenten ikke invitert.

- Jeg skjønner ikke hva Alvheim reagerte på, jeg overførte bare det Frp mener innvandrere i Norge bør gjøre, til norske innvandrere her i Spania. Jeg opplevde at talen ble tatt godt imot, sier Rehman.

I talen sa hun blant annet:

«Jeg skal i det følgende overføre en del av Frps politikk på dere som står her. Alt er forslag fremmet av Carl I. Hagen.

- Før dere reiser inn i Spania, skal dere underskrive en kontrakt som går ut på at dere skal oppføre dere ordentlig. Dersom dere gjør noe galt, eller begår en forbrytelse, skal dere sendes hjem dit dere kom fra. Fra dag én skal dere lære spansk. Spansk er et verdensspråk. Vi må kunne kreve at dere integrerer dere i deres nye hjemland, og da er språket det viktigste.

Hilsen Fremskrittspartiet.

- Som innvandrere til Spania tilfører dere landet verdier. Det samme er tilfelle med innvandrere til Norge. Da Terje Søviknes sin kommune i Norge gjennomførte et innvandrerregnskap for å finne ut hva innvandrerne kostet, ble resultatet et overskudd. På 1,2 millioner. Det jeg mener å si med dette, er at dere er innvandrere på samme måte som min far var innvandrer til Norge. Han og svært mange andre har tilført det norske samfunnet store økonomiske verdier. Min far har også vært med på å bygge landet.

- Reaksjoner

Frp's nestformann John Alvheim som var til stede, reagerer sterkt på talen.

- Det var en ren skandale. For det meste dreide den seg om Frp. Uthenging av Frp kan hun drive med alle andre dager i året, men en 17. mai-tale bør være samlende. Det var kolossale reaksjoner på talen. Jeg har ikke truffet noen som ikke reagerte negativt, sier Alvheim. - Er det riktig at du ga beskjed om at du ikke ville tale på et møte om kvelden dersom Rehman også kom?

- Jeg sa ikke noe om at hun ikke måtte komme, men jeg forsikret meg om at hun ikke skulle gjenta talen fra tidligere på dagen. Det jeg hørte på «Solgården», var mer enn nok. Hadde hun også blitt invitert til å tale om kvelden, ville ikke jeg deltatt, sier Alvheim.

Også styremedlem i den norske klubben Arild Strømsmoen reagerte kraftig på talen:

- Talen var en uthenging av Frp. Når man kommer hit og snakker om toleranse, bør man ikke være så intolerant selv, sier Strømsmoen.

Følte seg truffet

- Jeg har ikke gjort noe annet enn å likestille nordmenn i Spania med innvandrere i Norge. Det har velferdsnasjonalistene åpenbart følt seg truffet av. De vil gjerne se innvandrere som en byrde, sier Rehman, som avviser at det var en partipolitisk tale.

- Men det var en politisk tale. 17. mai er jo egentlig en politisk dag med et sterkt innhold. Jeg ønsket å si noe om Norge i dag, om hvordan det er å være verdensborgere. Og jeg opplevde en masse positive reaksjoner fra en flerkulturell forsamling, sier Rehman.

Lederen av 17. maikomiteen, Emil Hansen, mener talen var god.

- Jeg vet at noen mente det hun sa om Frp var upassende, men andre har reagert positivt. Rehman er en modig jente som går mot fundamentalister i alle leirer, sier Hansen.

SKJØNNER IKKE: Shabana Rehman sier hun ikke skjønner Alvheims kritikk.
RASER MOT REHMAN: Frp's nestformann reagerte kraftig på Shabana Rehmans 17. mai-tale til norske kolonister i Spania.