NRK slaktes etter Christian Eriksens kollaps

- Skandale

NRK får skarp kritikk for at de viste bilder av en bevisstløs Christian Eriksen i flere minutter etter at han segnet om. Men redaktøren tar ikke selvkritikk.

SKJERMET: De danske landslagsspillerne måtte stille seg opp foran lagkameraten Christian Eriksen for å hindre kameraene i å filme ham. Foto: Stuart Franklin / AP / NTB
SKJERMET: De danske landslagsspillerne måtte stille seg opp foran lagkameraten Christian Eriksen for å hindre kameraene i å filme ham. Foto: Stuart Franklin / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fotball-EM 2021

EM-program

Det har kokt på sosiale medier etter at de sjokkerende bildene av en bevisstløs Christian Eriksen ble kringkastet, etter at han kollapset på gressmatta i Parken.

- Er det ingen hjemme i NRK?

Den internasjonale produksjonen, som NRK lenge videreformidlet, ble liggende med bilder tett på Eriksen, også mens han fikk hjertekompresjoner. Opptak viser at NRK i to minutter viste nærbilder av situasjonen, også etter at de danske spillerne stilte seg opp for å skjerme lagkompisen.

« Kan ikke i alle fall @NRK_Sport kutta sendingen fra Parken da, hvis den internasjonale produseren ser det som viktig å vise bildene av gjenopplivning? Skandale! Jeg skrudde av nå. Orker ikke», skriver Lasse Vangstein, som står bak podcasten «Toppfotball» på Twitter.

Også gjennom fotballbladet Josimars Twitter-konto får statskanalen ramsalt kritikk.

«Det vi ser og hører nå. Er det ingen hjemme i NRK?»

- Det jævligste jeg har sett

Tidligere fotballspiller og TV 2-profil Jesper Mathiesen var blant dem som reagererte sterkt på bildene fra København lørdag kveld.

«Helt uvirkelig å se bildene rulle på skjermen av både hjertekompresjon og kone. Det der er det jævligste jeg har sett på en fotballbane. Herregud så tragisk.»

Også fra internasjonale toppspillere strømmer reaksjonene på. Marten de Roon spiller for italienske Atalanta, og har møtt Eriksen mens de begge spilte i Serie A. - Slå av kameraene, ba han instendig om på Twitter:

«This is heartbreaking to see. Also please stop sharing videos of Christian or his girlfriend and cut off the cameras.»

NRK svarer

- Jeg er helt enig i at de ble liggende for lenge. Det er et internasjonalt signal som går ut, sier NRKs sportsredaktør Egil Sundvor til Dagbladet.

Redaktøren forklarer nærmere hva som skjedde.

- Da de gikk til totalbilde (bilde av hele stadion, journ.anm.), forventet vi at de ble liggende der. Når de likevel går inn igjen på nærbilder av Eriksen, går vi raskt ut til vår egen produksjon. Vi er kritiske til måten UEFA har opptrådt på her.

- Det går ganske lang tid der vi kan se Eriksen bevisstløs i nærbilde, burde dere kuttet tidligere?

- Det kan godt være. Det koker litte granne, og det tar tid å få oversikt over situasjonen. Dette er en stor operasjon, mye som skal klaffe. Vi stoler på den internasjonale produksjonen, at de har de riktige etiske refleksene.

Sundvor understreker at dette er en unik situasjon.

- Det er første gang i fotballhistorien en slik situasjon oppstår. Det er naturlig å hente ut læringspunkter fra det, men det er litt tidlig å evaluere nå.

- Tar dere selvkritikk?

Det er ingen grunn til å ta selvkritikk, men det er mye å lære av dette. Vi skal sørge for å håndtere slike hendelser på en god måte i framtida.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer