Skandalebiskop ba om unnskyldning

Den tidligere erkebiskopen av Wien, kardinal Hans Hermann Groer, som er beskyldt for seksuelt misbruk av studenter og kirkebrødre, har offentlig bedt om tilgivelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg ber Gud og menneskene om tilgivelse hvis jeg har pådratt meg skyld, het det i en erklæring som ble sendt ut av Vatikanets Wien-kontor.

Om dette var nok til å tilfredsstille kritikerne, gjenstår å se. Men det var kanskje en pekepinn at avisen Kurier samme dag lurte på hvordan kirken kunne oppfordre de troende til å be for den tidligere erkebiskopen, uten å nevne ofrene.

-Å bare be for synderen og ignorere hans ofre er en provokasjon, het det.

Motmæle

Groers erklæring kommer på initiativ fra Vatikanet, som ønsker å sette sluttstrek for en tre år lang krise som har rystet kirken i sine grunnvoller.

Kardinalen skal ikke ha ønsket å komme med noen bønn om tilgivelse, sier en kirkelig kilde. Han føyde seg, men tar også til motmæle i erklæringen.

- I de forgangne tre år er det blitt fremsatt flere misvisende påstander om min person, heter det.

Måtte trekke seg

Groer ble tvunget til å trekke seg som erkebiskop av Wien i 1995, etter anklager om at han misbrukte en seminarstudent ved Hellabrunn, en skole nær Göttweig hvor Groer underviste i religion.

Etter avskjeden i vanære, trakk Groer seg tilbake til benediktinerstiftelsen Maria Roggendof hvor han gikk inn i stillingen som prior. Men i januar sto presten Udo Fischer fram og fortalte at han var blitt misbrukt som student.

Den stedlige biskopen, Kurt Krenn, avsatte Fischer, og dette opprørte selv konservative medier. Over 20.000 skrev under på et opprop til støtte for Fischer. Groer måtte gå av som prior. Et enda hardere slag var det at et flertall av biskopene kom til at de trodde på anklagene mot ham, blant dem hans etterfølger som erkebiskop, Christoph Schönborn.

(NTB-DPA-AFP)