SPARKET I SKAM: Den korrupsjonstiltalte Illinois-guvernøren Rod Blagojevich ble torsdag sparket fra stillinga, etter at samtlige av medlemmene i delstatsforsamlinga fant ham skyldig. Her møter han pressen straks etterpå. Foto: SCANPIX/AP Photo/Nam Y. Huh
SPARKET I SKAM: Den korrupsjonstiltalte Illinois-guvernøren Rod Blagojevich ble torsdag sparket fra stillinga, etter at samtlige av medlemmene i delstatsforsamlinga fant ham skyldig. Her møter han pressen straks etterpå. Foto: SCANPIX/AP Photo/Nam Y. HuhVis mer

Skandaleguvernør sparket

Korrupsjonssiktede Rod Blagojevich bannlyst fra alle offentlige verv i Illinois.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagladet.no): Den korrupsjonsanklagede skandaleguvernøren Rod Blagojevich er sparket fra guvernørsstillinga, etter at delstatsforsamlinga natt til fredag, norsk tid, enstemming erklærte ham for maktmisbruk.

Demokraten ble også bannlyst fra alle offentlige verv i delstaten. Også dette ble enstemmig vedtatt.

Sa seg uskyldig
Blagojevich er anklaget for å ha forsøkt å selge tidligere senator Barack Obamas sete i Senatet til høystbydende, i kjølvannet av fjorårets presidentvalg.

— Jeg er her for å appellere til rettferdighetssansen, til ansvarsfølelsen og til sannheten, sa Blagojevich i sin forsvarstale, hvor han satte seg i offerrollen og fortsatte å hevde uskyld.

— Dersom jeg hadde følt at jeg gjorde noe galt, så ville jeg gått fra stillinga i desember. Dersom jeg brøt en lov, så ville jeg stilt meg selv ansvarlig og fratrådt i desember. Dere kan ikke bevise noe kriminelt, siden det ikke har skjedd, sa Blagojevich ifølge CNN.

- HÅPER DU RÅTNER I HELVETE: Innleggene på Blagojevichs Facebook-side var ikke nådige etter at skandalen traff ham: «Din drittsekk. Du ville ha din plass i historie, og du fikk den. Takk for at du er så korrupt at selv media blir sjokkert. Julaften kom tidlig i år», skriver en person. Foto: FACEBOOK/GAWKER.COM
- HÅPER DU RÅTNER I HELVETE: Innleggene på Blagojevichs Facebook-side var ikke nådige etter at skandalen traff ham: «Din drittsekk. Du ville ha din plass i historie, og du fikk den. Takk for at du er så korrupt at selv media blir sjokkert. Julaften kom tidlig i år», skriver en person. Foto: FACEBOOK/GAWKER.COM Vis mer

Bønnfallelsen falt for døve ører, og de 59 medlemmene i forsamlinga fant Blago skyldig og tok fra ham stillinga i skam.

«Fucking golden»-gate
Blagojevich ble arrestert av FBI i desember for korrupsjon og bestikkelser, blant annet etter telefonavlyttinger utført av byrået. Informasjonen som ble nøstet opp rystet selv de mest erfarne korrupsjonsjegerne.

«Jeg har noe (senatplassen) som er «fucking golden», du gir ikke det bort gratis», sa Blagjoevich i en av telefonsamtalene, ifølge siktelsen.

Blago er derimot ikke alene: Fire av de siste åtte Illinois-guvernørene er blitt siktet for kriminelle forhold, og Blagojevichs forgjenger, George Ryan, sitter fenglset for korrupsjon, melder BBC.

— Hvis dette ikke er den mest korrupte staten i USA, er det i hvert fall en helsikes konkurrent til posisjonen. Selv de mest kynisk anlagte agentene på kontoret vårt ble sjokkerte, sa FBIs spesialagent Robert Grant til Chicago Tribune da Blagojevich skandalen var et faktum.

Eksguvernøren selv har aldri innrømmet skyld eller tendert mot selvkritikk i kjølvannet av siktelsen, og hevder han ble utsatt for et komplott — at «systemet» var ute etter «å ta ham».

TOK EDEN: Pat Quinn er Illinois' 41. guvernør. Foto: SCANPIX/EPA/SETH PERLMAN / POOL
TOK EDEN: Pat Quinn er Illinois' 41. guvernør. Foto: SCANPIX/EPA/SETH PERLMAN / POOL Vis mer

— Det er ikke noe rettferdighet i dette. Henger de meg, henger de også de 12 millionene vanlige menneskene i Illinois som har stemt meg fram til guvernørsetet to ganger, har han tidligere uttalt.

Svært mislikt
At disse personene nå vil savne ham er lite trolig. Med fattige sju prosent av velgerne i ryggen, var Blagojevich landets minst populære guvernør, ifølge tall Politico tidligere har offentliggjort.

Da nettstedet Gawker publiserte skjermbilder fra Blagojevichs Facebook-profil, som han slettet kort tid etter at skandalen eksploderte, så var det lite hyggelig disse «vanlige menneskene» hadde å si om sin folkevalgte.

«Ville bare si adjø. Glad for at du ble arrestert», skriver Drew Martin fra Illinois, mens andre var mer farverike i tonen: «Måtte du råtne i helvete», skriver Brian Pedersen på skandaleguvernørens Facebook-side.

«Din drittsekk. Du ville ha din plass i historie, og du fikk den. Takk for at du er så korrupt at selv media blir sjokkert. Julaften kom tidlig i år», påpeker Justin Green.

IRONISK: - Du må være forsiktig og anta at alle lytter. Hele verden lytter. Hører du meg?, sa Blagojevich i en av samtalene FBI avlyttet. EPA/JONATHAN KIRSHNER
IRONISK: - Du må være forsiktig og anta at alle lytter. Hele verden lytter. Hører du meg?, sa Blagojevich i en av samtalene FBI avlyttet. EPA/JONATHAN KIRSHNER Vis mer

- Takknemlig
Blago selv er av en annen oppfatning, da han møtte pressen straks etter at delstatsforsamlinga sablet og satte en stopper for karrieren blant de folkevalgte.

— Jeg er her for å si hvor takknemlig Patti (hans kone, journ.anm.), våre døtre og jeg er — for at jeg har hatt mulighet til å tjene folket i Illinois de siste seks åra. Og hvor velsignet jeg føler det er å stå opp hver morgen og kjempe for vanlige folk, sa Blagojevich.

- Jeg er åpenbart trist, men ikke overrasket over utfallet, opplyste han.

Demokraten Patrick Joseph Quinn har nå overtatt stillinga som Illinois-guvernør, og sier i en uttalelse torsdag natt at dagene framover blir tøffe.

RASKT UTE MED Å SLETTE SPOR: Umiddelbart etter at han fikk sparken, ble bildet av Blagojevich erstattet med foto av den nye guvernøren, Pat Quinn. Foto: Scanpix/Getty Images/AFP
RASKT UTE MED Å SLETTE SPOR: Umiddelbart etter at han fikk sparken, ble bildet av Blagojevich erstattet med foto av den nye guvernøren, Pat Quinn. Foto: Scanpix/Getty Images/AFP Vis mer

- Jeg lover en åpen statlig myndighet. Folket i Illinois har retten til å forvente integritet og flittighet fra sine folkevalgte. Jeg er sikker på at vi sammen vil møte utfordringene og reise oss som en sterkere stat, skriver Quinn på Illinois' hjemmeside.

Det er ikke satt en dato for når riksrettssaken mot Blagojevich starter.

F***ING VERDIFULLT: Utdrag fra FBIs telefonavlyttinger ble presentert da delstatsforsamlinga torsdag skulle avgjøre eksguvernørens skjebne. Foto: SCANPIX REUTERS/Frank Polich (UNITED STATES)
F***ING VERDIFULLT: Utdrag fra FBIs telefonavlyttinger ble presentert da delstatsforsamlinga torsdag skulle avgjøre eksguvernørens skjebne. Foto: SCANPIX REUTERS/Frank Polich (UNITED STATES) Vis mer