Skandaleløst

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ROMA (Dagbladet): De skumle Illuminati-mennene, nesten alle konspirasjoners fedre, har kidnappet fire kardinaler, og nå har de – Gud hjelpe oss – planlagt å sprenge Peterskirken i lufta med antimaterie fra Sveits. Heldigvis vet Robert Langdon hvordan man skal knekke koden og redde dagen.

SÅ LANGT ER alt vel. Filmversjonen av Dan Browns «Engler og Demoner» har verdenspremiere 13. mai, og denne uka var det filmteam på besøk i Roma i anledning den aller første pressevisningen. Regissør Rom Howard var der, Tom Hanks, som spiller helten Robert Langdon, var der, og det var falske barokkstatuer og falske sveitsergardister og annet tilbehør fra det storslåtte promotion-opplegget. Det eneste som manglet var debatten. Hvorfor har ikke Vatikanet reagert denne gangen?

FOR TRE ÅR siden, da daVincikoden hadde premiere, var det mer sus i kardinalgevantene. Kardinal Francis Arinze oppfordret katolikker verden over til å saksøke Dan Brown og filmselskapet. Erkebiskop Severino Poletto mente filmen var frastøtende. Erkebiskop Angelo Amato ville ha boikott. Og

Regissør Ron Howard talte

Roma midt imot og kalte boikottaksjonene fascistiske.

MENS DAVINCI-KODEN var mer ugrei for kirkens menn, ettersom den maste rundt med et av kirkens dogmer og sådde generell tvil, er ting roligere rundt oppfølgeren. Litt fordi innholdet er mindre kontroversielt. Litt fordi filmversjonen har forandret på noen av de potensielt kontroversielle elementene i boka (pavens ukjente sønn er for eksempel blitt til pavens adoptivsønn.) Og litt fordi Vatikanet – de luringene – har endret pr-strategi. Kloke av skade, etter at daVincikoden endte opp med å spille inn 750 millioner dollar – til tross for helt eksplisitte advarsler fra høytstående geistlige. Nå er det stillheten som rår. Det har man avtalt. «No comment», sier den ene etter den andre til den italienske avisa Il Giornales utsendte, mens de smiler og forteller at filmselskapet i ukevis har forsøkt å få noen til å komme med indignerte utspill mot den ukristelige filmen. Den eneste som har rykket ut, er en 103 år gammel biskop. Det holder ikke i lengden.

HOWARD er likevel opprørt over Vatikanet, som motarbeidet filmingen ved å sørge for at man ikke fikk gjøre opptak i noen av Romas kirker, og ikke i noen særlig grad ellers i byen heller. «Jeg hadde ikke ventet meg å få filme inne i det sixtinske kapell, men jeg trodde ikke at Vatikanets innflytelse var så sterk at de kunne nekte meg å filme utendørs.» Tom Hanks kunne fortelle at også han var overrasket over Vatikanets makt: «Det er ikke bare en bystat, men et slags multinasjonalt selskap. Litt som Toshiba.»

Det er det heller ingen som har reagert på, men det er forhandlingsmuligheter her. Redaktøren i Vatikan-avisa L’Osservatore Romano sier i et intervju at han kan tenke seg å fortelle hva han synes om «Engler og Demoner», hvis filmselskapet kjøper 1000 abonnementer av avisa hans – i ti år. Med tanke på at filmens reklamebudsjett allerede er på 4,2 millioner euro, som skal være ny rekord for Sony Pictures, kan det være en fornuftig investering.