Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skandaleminister nummer to går av

TV-lisensen ble banen til kulturminister Cecilia Stegö Chilò. Andre statsråd-fall på tre dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bare ti dager etter tiltredelsen går kulturministeren i Sverige av, bekrefter regjeringen i dag.

- Oppriktig lei meg

- Ved ikke å betale TV-lisens og ansette hjelp svart har jeg før jeg ble statsråd begått forseelser som ikke er akseptable, men som jeg på alle måter har forsøkt å rette opp, skriver Stegö Chilò i en uttalelse på regjeringens hjemmeside i formiddag, ifølge Expressen.se.

Kvinnen med tidenes korteste svenske kulturminister-karriere uttrykker skuffelse over at hun må forlate departementet før hun fikk vært med på den nye regjeringens første statsbudsjett.

- Jeg er oppriktig lei meg for at jeg bidro til at dere ikke fikk en «flying start» på fire års viktig arbeid, noe dere hadde fortjent, skriver eks-statsråden.

Hun har fått kraftig medfart i mediene blant annet for at hun i 16 år ikke betalte tv-lisens, og at hun har benyttet svart arbeidskraft.

Som kulturminister skulle Chilò være sjef for nettopp det statlige tv- og radiotilbudet.

- Hun fortalte at hun gjorde en feil i et tidligere liv, da hun ikke var kulturminister. Det er ikke noe som tyder på at hun forlater sin stilling, sa statsminister Fredrik Reinfeldt, men det var før helga.

KORT STATSRÅDKARRIERE: Cecilia Stegö Chilo fikk mindre enn ti dager i ministerstolen. Det er ny rekord om man ser bort fra handelsministeren, som gikk av to dager tidligere. Foto: SCANPIX
KORT STATSRÅDKARRIERE: Cecilia Stegö Chilo fikk mindre enn ti dager i ministerstolen. Det er ny rekord om man ser bort fra handelsministeren, som gikk av to dager tidligere. Foto: SCANPIX Vis mer

I dag vil han ikke kommentere Chilòs sorti, utover å bekrefte gjennom sin pressetalsmann at han har akseptert statsrådens avskjedsbrev.

Skattesnusk

Avgangen til Chilò kommer bare to dager etter at handelsminister Maria Borelius «valgte» å gå av på lørdag. Hun hadde brukt svart arbeidskraft, blir gransket for aksjesnusk - og hadde heller ikke betalt tv-lisens.

Det hjalp ikke at Borelius, som har hatt millioninntekter i en årrekke, unnskyldte seg med at hun ikke hadde råd til å betale for «hvitt» barnepass.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (Moderaterna) kom fryktelig fort ned på jorda igjen etter valgseieren. De svenske avisene har fråtset i fortida til en rekke av statsrådene, og har ganske enkelt døpt flere av dem «Fuskministerna» - jukseministrene.

Og statsrådskandalene stopper neppe med kulturministerens avgang.

Miljøminister Andreas Carlgren har blitt tatt med buksene nede etter at han lot være å innberette inntekter fra Centerpartiet og som styremedlem i selskapet Vin & Sprit da han gikk ut av Riksdagen i 1998.

Infrastrukturminister Åsa Torstensson har på sin side heller ikke betalt tv-lisens. At hun unnskylder seg med at hun ikke har tv har bare resultert i latterliggjøring av statsrådens lave informasjonsbehov.

image: Skandaleminister nummer to går av

Det er neppe mange svensker som har fått med seg detaljene i statsbudsjettet som koalisjonsregjeringen legger fram i dag...

<B>FØRSTE SKALP:</B> Det tok ikke mange dagene før det bare ble et tidsspørsmål når handelsminister Maria Borelius måtte gå. Det ble på lørdag.
<B>DÅRLIG START:</B> To av regjeringsmedlemmene har gått av, lenge før to uker har gått siden innsettelsen.