Skandalen som aldri tar slutt

Nye grusomme torturbilder fra Irak forteller mer enn 1000 ord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Igjen er det Washington Post som offentliggjør bildene USA helst skulle vært foruten.

«De forente stater og deres koalisjonspartnere respekterer folket i Irak.», sa president George W. Bush i sin tale til det irakiske folket 10. april 2003. Med den samme vignetten var Dagbladet det første mediet som avslørte den «respektfulle» behandlingen amerikanske soldater ga fanger.

I Zawra-parken i Bagdad ble fire unge menn kledd naken og jaget gjennom gatene av amerikanske soldater. På brystet har de fått påskrevet «tyv» på brystet, mens soldatene roper «Ali Baba» - sjefsrøveren fra eventyret.

Mørke skygger

Det var 25. april 2003. I dag har verden sett langt mer groteske bilder av hvordan krigsfanger i Irak blir behandlet av amerikanske soldater. Dagens bilder fra Washington Post inneholder derfor ikke så mye nytt. Men omfanget av bilder - og detaljene i hvert enkelt -kaster mørke skygger over den amerikanske kampanjen. Det skulle være krigen som skulle fjerne diktatur, tyranni og tortur, og gi det irakiske folket friheten tilbake.

Bildene som svir

Dagens bilder viser en blodig fange som er tydelig skadet i begge beina. Det er usikkert om skadene skyldes hundebitt eller ikke.

I følge Washington Post beordret etterretningssjefene i Abu Ghraib-fengselet vaktene til å bruke hunder uten munnkurv for å skremme fangene.

Dette skal hundeførerne ha forklart i avhør under ed.

To av dem skal til og med hatt en konkurranse om hvem som kunne få flest fanger til å pisse i buksa av frykt, skriver avisa.

Tommelen opp

Tommeltegn har preget mange av bildene. Smilende amerikanske soldatjenter som poserer blant fanger som utsettes for tortur. På et av dagens bilder syr hun såret på en skadet fange. Også her er det usikkert om han er utsatt for hundebitt.

Det siste bildet viser en skrekkslagen naken fange som trues av en av hundene..

Så langt har bildene sjokkert store deler av verden, og en rekke av fangevokterne ved Abu Ghraib-fengselet står tiltalt for overgrepene de hevder de ble beordret til å utføre. Men for president George W. Bush og hans regjering har bildene hatt liten effekt. USAs «Comander and Chief» - og hans forsvarsminister Donald Rumsfeld, har fordømt overgrepene uten å påta seg noe særlig annet enn et formelt ansvar for sine soldaters fremtreden. I et hemmelig notat skal visstnok tortur i krigen mot terror være rettferdiggjort. Notatet - forfattet av den amerikanske justisministeren John Ashcroft - er selvfølgelig så hemmelig at selv ikke senatets justiskomite får lov til å se det. Det hevder derimot Washington Post at de har sett. Og de har helt sikkert flere bilder på lager.

BLODIG: Denne fangen mishandles mens han blør i fra begge beina. Skadene kan være fra hundebitt.
STING: Her syr vaktsoldatene mulige hundebitt-skader på en fange. Sårene torturavsløringene har gitt, vil trenge mer enn nål og tråd for å lukke.
LIVREDD: Hundeførerne i fengselet skal ha konkurrert om hvem som fikk flest fanger til å urinere av frykt.
«Ali Baba» Dagbladet var det første mediet som dokumenterte overgrep mot irakiske fanger. Her jages fire nakne irakere gjennom gatene av amerikanske ingeniørsoldater.
UTEN KLÆR: Uten klær og med tyv (Ali Baba og Haram) skrevet på brystet, blir guttene dyttet ut på gaten.