Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norgesaktuelle Hillary Clinton:

Skandalene som har fulgt henne i tiår

For nordmenn er hun først og fremst tidligere førstedame og presidentkandidat. For amerikanere er bildet av Hillary Clinton uhyre mer skandaleombrust.

OMRINGET AV KONTROVERSER: Tidvis har den tidligere førstedamen, senatoren, utenriksministeren og presidentkandidaten Hillary Clinton nærmest vært omsvøpet av skandaler. Det er én av grunnene til at hun er så uppoulær i visse deler av det amerikanske samfunnet. Foto: Reuters / NTB Scanpix
OMRINGET AV KONTROVERSER: Tidvis har den tidligere førstedamen, senatoren, utenriksministeren og presidentkandidaten Hillary Clinton nærmest vært omsvøpet av skandaler. Det er én av grunnene til at hun er så uppoulær i visse deler av det amerikanske samfunnet. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun lå foran på målingene, men så kom den famøse «oktober-overraskelsen», smellen alle kandidater frykter i amerikanske presidentvalg.

FBI hadde funnet nye e-poster som kunne knyttes til etterforskningen av Hillary Clintons kritikkverdige e-postrot. Nå skulle det føderale byrået gjenoppta etterforskningen, annonserte forhenværende FBI-sjef James Comey 28. oktober 2016.

E-postene ble funnet på datamaskinen til sexskandaliserte Anthony Weiner, New York-demokraten som en gang skinte så sterk på den politiske stjernehimmelen. Han var ektemannen til Huma Abedin, Clintons superrådgiver.

Det var en pil i Clinton-kampanjens akilleshæl, og en av grunnene til at USAs president i dag heter Donald Trump. Det mener hun i alle fall selv.

Det var også en klassisk Clinton-skandale, mener tidsskriftet The Atlantic. En av mange hun har vært gjennom.

Svertet anklagere

- Det er noe ved Hillary Clintons person som skaper negative holdninger, begynner Svein Melby, USA-ekspert og seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), når han skal forklare Clintons upopularitet i deler av det amerikanske samfunnet.

For mange av amerikanerne som er skeptiske til den tidligere førstedamen, har mistilliten rot i nettopp presidentvalgkampen som brakte Bill og Hillary Clinton til Det hvite hus i 1992. Plutselig dukket det opp flere kvinner som hevdet å ha hatt intim kontakt med Bill Clinton, da guvernør i Arkansas.

- Hillarys rolle i dette etterspillet, er noe som har hengt ved henne. Hun gikk fryktelig offensivt ut for å diskreditere anklagerne. Hun kastet dritt på dem, og har følgelig hatt litt lite troverdighet i likestillingsspørsmål, sier Melby.

Om den tidligere senatoren, utenriksministeren og presidentkandidaten som i dag taler til studenter på BI i Oslo i anledning kvinnedagen.

Framstår berettiget

I ettertid ser man at Clinton om mulig var erketypen til den verst tenkelige motkandidaten til Trump i 2016-valget. Den nåværende presidenten baserte store deler av sin valgkamp på å kritisere «elitene» og «etablissementet». Det mener Anders Romarheim, IFS-forsker og USA-kjenner.

- Hun er den legemlige inkarnasjonen av etablissementet, sier Romarheim.

- «Det er min tur», sa hun da hun innledet presidentvalgkampen. Det er et narrativ om Clinton, som hennes motstandere begjærlig omfavner, at hun føler seg berettiget til presidentembetet. Sånn tankegang misliker amerikanerne sterkt, legger USA-kjenneren til.

At Clinton er kvinne, skal heller ikke forbigås i søken etter en forklaring på upopulariteten, mener Romarheim.

- Man må huske at for det konservative landet USA, så er en kvinnelig statsleder foreløpig bare på idestadiet. Det inntreffer foreløpig kun i populærkulturen. En kvinnelig president er blitt stemt over kun én gang, og da valgte amerikanerne en hvit, eldre mann, som viste seg å være ganske uskikket til jobben.

Eiendom og sex

Skandalekatalogen som angår enten Bill og Hillary Clinton eller bare Hillary, strekker seg langt tilbake i tid. «Bestefaren» av alle skandalene, er den såkalte Whitewater-skandalen som har utspring i en eiendomsinvestering i 1978.

Saken ble først kjent da Bill Clinton var president, og Clinton-ekteparet ble beskyldt for ulovligheter. De ble aldri siktet eller tiltalt, men det var i løpet av etterforskningen av denne saken at Bill Clinton ble beskyldt for seksuell trakassering av Paula Jones. Og på bakgrunn av disse beskyldningene, ble den største Clinton-skandalen av alle avdekket: Lewinsky-skandalen.

Etter at Bill Clintons affære med praktikanten Monica Lewinsky ble kjent, behandlet i Kongressen og presidenten ble stilt for riksrett, red Hillary Clinton på en sympatibølge. Hun har aldri hatt mer støtte i det amerikanske folket enn da.

Klassisk Clinton

Det er flere fellestrekk med disse skandalene, som omhandlet ekteparet Clinton, og flere av skandalene som politikeren Hillary Clinton på egen hånd sto i seinere, mener The Atlantic.

  • Ingen av etterforskningene i kjølvannet av skandalene har endt med at Hillary Clinton har blitt siktet eller tiltalt for lovbrudd.
  • Etterforskningen av en skandale har ledet granskerne til andre skandaler.
  • Clinton har til dels havnet i skandalene på grunn av «dårlig dømmekraft».

Særlig det siste var tilfellet i den foreløpig siste store Clinton-skandalen: E-postrotet.

Bakgrunnen for saken er en privat e-postserver hun etablerte i sitt hjem i New York, kort tid før hun ble USAs utenriksminister i 2009. Serveren brukte hun til å håndtere all sin digitale korrespondanse, også jobbkorrespondansen, avslørte New York Times i 2015.

Bruken var beviselig uregelmessig. Hun fikk massiv kritikk for bruken av den private serveren. FBI etterforsket saken og konkluderte om at ingen «fornuftig aktor» ville ha siktet henne for bruken. Også gjenopptakelsen kom til samme konklusjon. FBI gikk imidlertid til det uvanlig skrittet å kalle Clintons e-postbruk for «ekstremt skjødesløs».

Selv om Clinton-skandalene er tallrike, er IFS-forsker Romarheim sikker på særlig en sak.

- Tar man alle skandalene i hele Clinton-parets politisk liv, som spenner over en mannsalder, blir de fremdeles overgått av Trumps skandaler de første tre månedene i hans presidentskap.

HØYTLESNING: Hillary Clinton var én av mange kjente fjes som leste høyt fra skandaleboka, «Fire and Fury», om Donald Trump. Video: CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!