Skandalens anatomi

Det handler ikke om brygger og stabbur, skriver Marie Simonsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det kommer ei tid i politikeres liv hvor de ikke kan kjøre i 52 i en 50 kilometersone. Mens de lenge kunne rase forbi kameraene uten å bli fanget i blitzlyset, har de plutselig en dag pådratt seg en prikk for mye og må betale. Det skjedde med Åslaug Haga denne uka.

Senterparti-lederen er fortørnet over den massive mediedekningen av det hun anser som fillesaker. Det har hun både rett og feil i. Hun føler at det stilles spørsmål ved hennes integritet. Det har hun all grunn til. To ganger før denne våren har hun vært omtrentlig med sannheten og måttet legge seg flat, men ikke uten å fordele skyld rundt seg. Det skjedde i Eli Arnstad-saken, og det skjedde i OL-saken. Dermed kom hun i spill. Pressen så et mønster, en modus operandi, og neste gang Haga kom ut å kjøre, ville det ikke bli behandlet som en isolert hendelse, men satt i sammenheng med de foregående.

Dette er noe av skandalens anatomi og forklaringen på at noen politikere slipper unna med råkjør, mens andre arresteres for en mindre forseelse. Det kan virke både smålig og moralistisk, og før det andre oppslaget er på gata, kalles det en heksejakt ut av alle proporsjoner. Skal vi ha politikere uten feil? Og hva med pressen, er den så plettfri? Vel, den som er rein får kaste den første stein er ikke en ideologi journalister bekjenner seg til. Det må sies. Men det er og skal være mer krevende å være tillitsvalgt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer