Skandaler kan felle Blair-venn

Den britiske arbeidsministeren David Blunkett kan bli tvunget til å gå etter en rekke pikante skandaler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Den blinde David Blunkett har vært undervisningsminister, innenriksminister og er nå arbeids- og pensjonsminister i Storbritannia. Han ble regnet som en av de beste statsrådene. Det har snudd.

Misbrukte stillingen

I desember i fjor måtte Blunkett gå av som innenriksminister, etter å ha prioritert en oppholdssøknad for elskerinnens barnepike. Statsråden var da sammen med direktøren i det konservative tidsskriftet Spectator, Kimberley Quinn - som nylig hadde giftet seg med en annen mann. Forholdet til Quinn varte kort tid, men lenge nok til at Blunkett gjorde krav på å være far til hennes nyfødte sønn. Kravet ble tilbakevist etter en DNA-test.

Ikke lenge etter møtte Blunkett forretningsmannen Tariq Siddiqi og ble sammen med Siddiqis venninne, eiendomsmekleren Sally Anderson. Siddiqi inviterte ham videre til å bli direktør for sitt firma DNA Bioscience. Blunkett sa ja til jobben, i et firma som skulle selge DNA-tester til statlige organer. Han er blitt beskyldt for å ha forsøkt å ha påvirket andre statsråder til å bruke disse tjenestene, noe han har avvist.

Det ble nyvalg og Blunkett ble invitert tilbake til regjeringen av sin venn Tony Blair. Blunkett sa fra seg direktørjobben og kjøpte i stedet aksjer i DNA Bioscience. Anderson gikk lei av Blunkett og solgte historien om affæren til skandalepressen.

Kritikk fra mange hold

Siden har avsløringene fortsatt:  Blunkett unnlot å rådspørre parlamentskomiteen som skal varsles når en tidligere statsråd blir direktør i private selskaper.  Han opplyste heller ikke at han hadde aksjer i selskapet.  Han kritiseres for å ha brutt reglene som muliggjør kontroll med eksstatsråder som tar nye jobber utenfor Underhuset.

Til lokalavisa The Star i Sheffield sier han kort og godt:

-  Jeg har ikke gjort noe galt.

Blunkett har nå lovet å selge aksjene i DNA Bioscience. Foreløpig blir han sittende i regjeringen, men Blair uttrykker ikke lenger begeistring for sin statsråd.

I HARDT VÆR: Statsminister Tony Blair og David Blunkett i desember i fjor, etter en av de mange gangene Blunkett har vært i trøbbel. Denne gangen handlet det om Blunketts sønners aksjer i farens tidligere selskap