Skandaleselskap vil kjøpe If

KØBENHAVN (Dagbladet): Hvis skandaleombruste Codan/Trygg Hansa får det som de vil, kjøper de det norske storselskapet If skadeforsikring. Målet er å bli Norges største forsikringsselskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har stormet rundt danske Codans norske forsikringsselskap Trygg Hansa etter at Dagbladet skrev om selskapet som fikk 35000 nye kunder gjennom et fristende tilbud til OBOS-medlemmer, men som nå taper så mye at de sier opp kunder. Selskapet har også pådratt seg manges vrede fordi de ikke gjorde opp for seg i erstatningssakene.

Vil bli størst

Men danske Codan er åpenbart ikke blitt skremt av skandalen: Direktør Jesper Rasmussen i Codan Forsikring bekrefter overfor Dagbladet at selskapet ønsker seg If skadeforsikring.

Codan eies av britiske Royal & Sun Alliance og stategien er at Codan/Trygg Hansa skal bli størst på skadeforsikring i Norden.

- Det kan bare skje ved oppkjøp, sier Jesper Rasmussen til Dagbladet.

- Vi kan ikke selv bygge opp en stor nok kundemasse. Skal vi bli store i Norden må vi også være store i Norge. If ville bli en utmerket partner for oss, sier Rasmussen.

Dagbladet vet at det har vært samtaler mellom Royal & Sun Alliance/Codan og eierne av If skadeforsikring (Skandia og Storebrand).

Det er særlig svenske Skandia som er interessert i å selge sin eierandel i If. Dagens Industri skriver at Codan også vil kjøpe det danske forsikringsselskapet Topdanmark. Dermed blir de suverent det største selskapet for forsikring i Danmark. Codan lanserte sist uke planer om en nyemisjon på fire milliarder danske kroner. Pengene skal brukes til oppkjøp av andre selskaper.

Mot børs

Ledelsen i If skadeforsikring vil ikke kommentere situasjonen. Informasjonssjef Jack Frostad sier til Dagbladet at If aldri kommenterer oppkjøp eller hvem de forhandler med.

- Våre planer er å gjennomføre en børsnotering for If i løpet av første halvår, sier Frostad til Dagbladet. Også Dagens Industri skriver at Codan gjennom sitt moderselskap Royal & Sun Alliance jakter på If.

Codan eier Trygg Hansa i Norge. Selskapet taper i år rundt 200 millioner kroner. Med 35000 poliser blir det rundt 5500 kroner i tap på hver polise. Det meste er OBOS-poliser som er blitt rene tapsbomben for Trygg Hansa.

- Skal rydde opp

- Vi skal rydde opp i Norge, lover Jesper Rasmussen.

- Vi har sett en skrekkelig utvikling med masse skader. Men vi mener nå å ha situasjonen under kontroll, sier han.

Trygg Hansa vil nå gå over til vanlige forsikringsvilkår med bonus og sterkt varierte priser. Det betyr at mange kunder vil oppleve at premiene vil bli mer enn mangedoblet. Bileiere som betalte 3000 kroner i 2001, vil neste år få regning på opptil 50000 kroner.

- De fleste kundene vil oppleve en dobling eller mer av prisene, men enkelte vil oppleve enormt stor prisøkning, sier direktør for Trygg Hansa i Norge Folmer Risager til Dagbladet. De neste ukene vil flere tusen få utbetalt skadeoppgjør, og selskapet skal sende ut rundt 30 millioner kroner de skylder etter skader.