Skandalesenator trekker seg

Går av etter usømmelig opptreden på herretoalett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senator Larry Craig fra Idaho kunngjør lørdag at han trekker seg fra Senatet som følge av den pinlige avsløringen om usømmelig opptreden på et herretoalett.

Det var tre lokale republikanere i Craigs hjemstat som fredag opplyste til nyhetsbyrået AP at Craig på en pressekonferanse lørdag i Boise ville kunngjøre at han trekker seg. Craigs talsmann ville verken bekrefte eller dementere opplysningene.

Den republikanske senatoren ble arrestert på et offentlig toalett på flyplassen i Minneapolis.

I politirapporten står det at en sivilkledde politimannen ble tilkalt til toalettet etter klager om upassende oppførsel og satte seg i et av avlukkene.

Han sier at Craig kom inn og sto lenge foran avlukket mens han forsøkte å kikke inn gjennom dørsprekken. Han gikk deretter inn i avlukket ved siden av, der han ga et signal med foten som politimannen sa er utbredt blant menn som søker kontakt med andre menn, og deretter berørte foten hans med sin fot. 

Han ble deretter arrestert og tatt med til politistasjonen.

Sa seg skyldig

I et rettsmøte i august sa han seg skyldig og betalte en bot på 500 dollar slik at han unngikk et ti dagers opphold i en fengselscelle.

TREKKER SEG:  Senator Larry Craig trekker seg på grunn av den leie historien fra et offentlig toalett. Foto: REUTERS/Metropolitan Airports Commission Police Department
TREKKER SEG: Senator Larry Craig trekker seg på grunn av den leie historien fra et offentlig toalett. Foto: REUTERS/Metropolitan Airports Commission Police Department Vis mer

Men etter at episoden ble kjent, sendte Craig ut en pressemelding der han sier det var en feil å si seg skyldig. Han sa han klagde til politiet om at de tok feil, men innrømmet skyld for å få saken ut av verden.

Ingen støtte fra kolleger

Craig har vært under intenst press fra sine kolleger i Kongressen og det republikanske partiet for å gå av så fort som mulig før skandalen gjør enda mer skade. Craig har ikke vist seg offentlig siden tirsdag, da han på en offensiv pressekonferanse benektet at han er homofil, og insisterte på at han ikke hadde gjort noe galt, bortsett fra å si seg skyldig i noe han ikke hadde gjort.

Men han fikk så godt som ingen støtte fra sine kolleger, som er livredd for at en ny sexskandale skal ødelegge enda et valg for republikanerne.

Valgnederlag i fjor medvirkende

En viktig grunn til valgnederlaget i fjor høst var avsløringen to måneder før valget av Mark Foleys slibrige e-poster til gutter som jobber som assistenter i Kongressen. Allerede dagen etter avsløringen krevde tre senatorer at han trakk seg, og han ble tvunget ut av ledelsen til Mitt Romney kampanje.

Siden ble han fratatt poster i flere senatskomiteer, mens stadig flere kolleger gikk ut mot ham. Craig, som er en av Senats mest konservative medlemmer, har vært senator siden 1990.

Før det var han i ti år medlem av Representantenes hus. Han har i sin karriere en rekke ganger stemt imot forskjellige lover som ville sikret homofile sine rettigheter.

Idahos guvernør Butch Otter ventes å utnevne en annen republikaner til å overta plassen til Craig i Senatet, der demokratene har flertall med 51 mot 49 mandater. Han skal ha bestemt seg for å utnevne viseguvernør Jim Risch. 

(NTB)