Skandalesjefen blir trolig integreringsminister

Store omrokkeringer i regjeringen. Manuela Ramin-Osmundsen blir ny statsråd med ansvar for integrering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kunnskapsminister Øystein Djupedal går av som kunnskapsminister, melder NRK. Etter det NRK erfarer, blir nestleder i SV, Bård Vegar Solhjell, den nye kunnskapsministeren. Aftenbladet melder nå at Tora Aasland, fylkesmann i Rogaland, blir ny forskningsminister.

Djupedal har sittet på Stortinget siden 1993. I den første perioden satt han i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen. Forrige periode tok han plass i finanskomiteen som SVs fraksjonsleder og partiets finanspolitiske talsmann. Han ble utnevnt som statsråd i Stoltenbergs rødgrønne regjering 17. oktober 2005.

Karita ut av regjering

Kanalen melder at også Karita Bekkemellem slutter som barne- og likestillingsminister.  Ifølge NRK går hun ut av regjeringen.

Tidligere i dag er det blitt kjent at Erik Solheim tar over som miljøvernminister etter Helen Bjørnøy, som også er ute av Stoltenbergs regjering.

Det er blitt kalt inn til ekstraordinært statsråd på Slottet 16.15 i dag. 

Inn i varmen

Ifølge NTB er det Manuela Ramin-Osmundsen (43) som skal ta over ansvaret for integrering.

TROLIG NY STATSRÅD:  Manuela Ramin-Osmundsen. Foto: SCANPIX
TROLIG NY STATSRÅD: Manuela Ramin-Osmundsen. Foto: SCANPIX Vis mer

Ramin-Osmundsen skal også ha et spesielt ansvar for likestilling. Hun blir Norges første fargede minister. Osmundsen er født på øya Martinique i Karibia. Hun er utdannet jurist med advokatbevilling.

Skolegang og studier tok hun i Frankrike, der hun møtte sin tilkommende mann Terje Osmundsen. Siden 1991 har hun bodd, studert og arbeidet i Norge.

Gikk av etter UDI-skandalen

Osmundsen har lang fartstid i feltet. Hun ble i 2002 utnevnt til assisterende direktør i UDI og ble fire år senere til direktør samme sted.

Hun gikk av etter UDI-skandalen i fjor. Bakgrunnen var at minst 182 irakiske kurdere som verken hadde fast jobb eller kunne forsørge familien, fikk oppholdstillatelse i Norge i 2005. De var kommet til Norge på slutten av 90-tallet.

Opphold ble gitt av UDI på grunnlag av sterke menneskelige hensyn.

Både tidligere kommunalminister Erna Solberg og arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen mente UDI med dette utformet en ny politikk uten klarering fra politiske myndigheter.

Graver-utvalget ble nedsatt for å se på om dette var i strid med politiske føringer. Den nyinnsatte direktøren Manuela Ramin-Osmundsen tok ut permisjon da granskingen startet.

Skandalesjefen blir trolig integreringsminister

Graver-utvalgets rapport ga er en knusende dom over UDIs praksis. Blant annet konkluderer rapporten med at UDIs praksis under tidligere direktør Trygve Nordby var «i ytterkant av det lovlige», og at Ramin-Osmundsen kjente til Nordbys praksisnotat. Ramin-Osmundsen trakk seg.  Frode Forfang ble frikjent av utvalget og er nå assisterende direktør i UDI.

For tiden jobber Osmundsen i Manpower som hodejeger.

Det er for øvrig ventet at Aasland og Bård Vegar Solhjell (SV) deler Kunnskapsdepartementet mellom seg og at Aasland får ansvaret for forskning og høyskoler, ifølge Aftenbladet.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer.

NY FORSKNINGSMINISTER?: Tora Aasland, nå fylkesmann i Rogaland.
GÅR TROLIG AV: Miljøvernminister Helen Bjørnøy.
GÅR TROLIG AV: Kunnskapsminister Øystein Djupedal.
GÅR TROLIG AV: Barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem.
KOMMER TROLIG INN: Bård Vegar Solhjell (SV) blir trolig ny statsråd i Kunnskapsdepartementet.