Skandaleskipet oppdaget ved en tilfeldighet

Losbåten var ute i annet oppdrag da den fant «Full City» drivende.

OPPDAGET TILFELDIG:
Opprydningen og bergingsarbeidet  skipet Full City  grunnstøtte utenfor Langesund natt til fredag.
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
OPPDAGET TILFELDIG: Opprydningen og bergingsarbeidet skipet Full City grunnstøtte utenfor Langesund natt til fredag. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LANGESUND (Dagbladet.no): Losoldermann Geir Eikeland bekrefter overfor Dagbladet at losbåten som oppdaget at «Full City» var i bevegelse natt til fredag, ikke var sendt ut for å holde oppsyn med bulkskipet gikk på grunn.

— Den var ute i et annet oppdrag. Men hvorvidt tilfeldigheter er et riktig ord å bruke, kan jeg ikke kommentere, sier losoldermannen.

Skipet som drev på grunn med 1120 tonn olje om bord, har nå forårsaket en miljøkatastrofe i området.

Eikeland sier at det likevel ikke ville vært mulig å forhindre ulykken, selv om de hadde fått øyeblikkelig beskjed.

— Uansett hvor raskt vi hadde fått taubåt til stedet, kunne det ikke motvirket det som skjedde, sier han.

Skipet totalt ødelagt
Eksperter fra det nederlandske bergingsselskapet Smith Salvage har undersøkt skipet. De konkluderer med at det ikke er forsvarlig å dra skipet av grunn foreløpig.

Skroget og kjølen er så skadd at skipet vil gå rett til bunns under en forhaling. Først må skipet tømmes for olje, men dette er en komplisert prosess.

— Jeg vet ikke nøyaktig når vi kan begynne å lense skipet for olje, sier Kystverkets aksjonsleder, Johan Marius Ly. Vinden i området vil roe seg noe i dag og i morgen.

Tungvint prosess
— Vi får laber østnordøstlig bris, fem til sju meter per sekund, opplyser vakthavende meteorolog Anders Sivle ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Sivle opplyser at bølgene i området vil holde seg på omkring en halv meters høyde.

Men selv om vindforholdene blir roligere enn tilfellet var ulykkesnatta, vil det fortsette å regne tett i Langesund-området.

— Skipet ligger utsatt til. Skadene på skipet gjør ikke lossingsarbeidet lettere, erkjenner aksjonsleder Johan Marius Ly.

Les også: Klare til fuglevasking