Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skandalesønnen som kan felle Trump

Sulten etter en drittpakke om Biden-sønnens Ukraina-eventyr kan felle verdens mektigste mann. Dette er skandalesønnen som kan gjøre slutt på Donald Trumps presidentskap.

RIKSRETT: Demokratene begynner prosessen for å stille USAs president Donald Trump for riksrett. Video: Dagbladet Vis mer

Da Hunter Biden (49) takket ja til et styreverv hos det ukrainske gasselskapet Burisma Holdings i 2014, hadde han neppe sett for seg å havne midt i en politisk orkan som kunne velte USAs president fem år seinere.

Nå kan Bidens Ukraina-eventyr bli en viktig del av fortellingen om riksrettsprosessen mot president Donald Trump.

Tirsdag kveld kunngjorde Nancy Pelosi, USAs mektigste demokrat, at hun nå vil innlede en riksrettsprosess mot Trump.

Saken som fikk begeret til å renne over? Trumps påståtte ønske om en etterforskning av Hunter Biden, sønnen til visepresident Joe Biden, som nå er Demokratenes favoritt til å bli presidentkandidat og dermed Trumps største politiske trussel.

Dette er historien om sønnen som har vært omsvøpet i skandaler så lenge han har vært i offentligheten, og et Ukraina-eventyr som ikke gikk helt etter planen.

SKANDALESØNN: Hunter Biden (t.v.) er skandalesønnen som kan felle farens største politiske rival, USAs president Donald Trump. Her sammen med sin far, da visepresident, Joe Biden i 2009. Foto: Reuters / NTB Scanpix
SKANDALESØNN: Hunter Biden (t.v.) er skandalesønnen som kan felle farens største politiske rival, USAs president Donald Trump. Her sammen med sin far, da visepresident, Joe Biden i 2009. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Dramatisk bilulykke

Robert Hunter Biden, som er hans fulle navn, ble født 4. februar i 1970 og er Joe Bidens andre sønn.

Da faren for første gang avla eden som senator for delstaten Delaware, skjedde det under dramatiske omstendigheter.

Eden avla han på et sykehus hvor hans to små sønner Hunter (3) og Beau (4) var innlagt med alvorlige skader etter en dramatisk bilulykke.

Joe Bidens kone Neilia (30) og deres ett år gamle datter Naomi døde i ulykken, og Biden ble etter hvert kjent for å togpendle den halvannen times strekningen mellom Delaware og Washington for å ta vare på sønnene, ifølge Business Insider.

Hunter og Beau fulgte hverandre gjennom oppveksten. Begge endte til slutt opp som jurister, men i Hunters tilfelle skjedde ikke det uten kontroverser.

SVARER MED VIDEO: Demokratene annonserte tirsdag at de begynner prosessen for å stille USAs president Donald Trump for riksrett. Like etter publiserte presidenten denne videoen på sin Twitter-konto. Video: Twitter / CNN Vis mer

Alkohol og narkotika

Han kom inn på prestisjeuniversitetet Georgetown i Washington, men tida var ikke uproblematisk. I et intervju med New Yorker tidligere i år, fortalte Hunter Biden at han begynte å ta kokain i studietida.

Han skal også ha begynt å drikke stadig mer alkohol under studiene, drikking som ble enda hyppigere da han etter hvert fikk jobb i konsulentbransjen.

Hunter Biden snakket åpent om sine egne avhengighetsproblemer i intervjuet og fortalte også at han har vært lagt inn på rehabilitering flere ganger.

- Alle føler på smerte. Alle har traumer, og det er avhengighet i enhver familie. Jeg var i det mørket, den evige tunnelen. Du blir ikke kvitt det, men finner ut av hvordan du håndterer det, fortalte han i intervjuet.

BYR OPP TIL DANS: President Donald Trump la torsdag ut en manipulert video av Joe Biden med klar referanse til en av anklagene som har kommet mot tidligere visepresident Joe Biden. Video/redigering: @JoeBiden/Twitter / Fredrik N. Filtvedt / Dagbladet. Vis mer

Prominente offentlige stillinger

Tross alkohol- og narkotikaproblemer fikk Hunter en rekke til dels prominente roller også i den amerikanske staten.

Av den republikanske presidenten George W. Bush ble han utnevnt til styret i det amerikanske jernbanedirektoratet, en stilling han holdt i fem år før hans utnevnelse gikk ut.

Han forsøkte også å tjenestegjøre i andre deler av den amerikanske staten, nemlig det amerikanske forsvaret. Gufs fra fortida satte imidlertid en stopper for det.

I 2014 ble han kastet ut av den amerikanske marinens reservestyrker etter å ha testet positivt for kokain.

Året etter ble nok et tøft år for Hunter.

KOMMENTAR: Joe Biden er en tilsynelatende populær presidentkandidat. Mange har bitt seg merke i det han sa til medkandidat Kamala Harris. Video: CNN. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Skilsmisse og nye anklager

Han og kona Kathleen ble separert i 2015. I de påfølgende skilsmissepapirene kom det fram pikante detaljer om hvordan kona opplevde perioden etter separasjonen.

Hun anklaget ham for utroskap og overdådig pengebruk.

Hun hevdet videre i skilsmissepapirene at Hunter brukte hundretusener av dollar på narkotika, alkohol, prostituerte, strippeklubber og gaver til kvinner han skal ha hatt seksuelle forhold med.

Disse pengene skal ha kommet fra familiens midler, ifølge rettsdokumentene, ifølge lokalavisa Delaware Online.

- Hunter har vært gjennom mye tøft, men han kjemper. Han har aldri gitt opp. Han er den mest ærefulle og ordentlige personen jeg kjenner sa faren Joe i et CNN-intervju i sommer.

ANGRIPES: Som favoritt blant de demokratiske presidentkandidatene, må tidligere visepresident Joe Biden regne med at mange av de andre vil angripe ham. Video: CNN Vis mer

Overraskende kjærestevalg

Offentlighetens søkelys mot Hunter Biden ble ekstra intenst året etter da han fikk ny kjæreste.

Valget vekket oppsikt, og for å forstå hvorfor, må man først vite litt om Hunters bror Beau.

Den ett år eldre broren utdannet seg i likhet seg med Hunter til å bli jurist, og valgte en karriere i det offentlige.

Han vervet seg til det amerikanske forsvaret i 2003, og tjenestegjorde blant annet i Irak i 2008 og 2009.

Etter å ha returnert til USA begynte Beau i politikken, og ble etter hvert valgt til justisminister i Delaware. Han ble spådd en lysende politisk karriere, men ble i 2010 diagnostisert med kreft, og døde i 2015.

I 2016, kort tid etter broren Beaus død, skal Hunter ha kjøpt crack flere ganger fra hjemløse i Los Angeles, ifølge New Yorker-intervjuet.

Samme år ble Hunter sammen med enka til Beau.

FORSNAKKELSE: Tidligere visepresident, Joe Biden, forsnakket seg trolig under en tale i Delaware. Uttalelsen blåser nytt liv i spekulasjonene om 76-åringens framtidsplaner, og endte med stående applaus fra publikum. Video: CNN / AP Vis mer

Ukraina-eventyret

Samme år som Viktor Janukovitsj ble tvunget ut av det ukrainske presidentpalasset i 2014, takket Hunter Biden ja til et styreverv i de ukrainske gasselskapet Burisma Holdings.

Han skal ha fått betalt over 50 000 dollar i måneden for sine tjenester, skriver NPR.

Allerede samme år ble det satt spørsmålstegn ved Hunter Bidens valg, ifølge amerikanske Time.

For mens Hunter Biden satt i styret til det største private gasselskapet i Ukraina, jobbet faren, da visepresident, tett med myndighetene i landet.

Anklaget for korrupsjon

Seinere er Burisma Holdings blitt anklaget for korrupsjon, og det var ikke før i april i år at Hunters periode i styret gikk ut.

NPR skriver at det ikke er dokumentert at Hunter Biden gjorde noe galt i løpet av sin periode i styret.

Like fullt har Trump, og kanskje i særdeleshet hans advokat Rudy Giuliani, antydet noe helt annet.

Trumps personlige advokat Rudy Giuliani bekreftet fredag overfor CNN at han har oppfordret Ukraina til å etterforske Joe Biden og sønnen Hunter Biden.

- Selvsagt har jeg det, sa Guiliani.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling