STØRST: Islands skandalerammede statsminister, Bjarni Benediktsson, vant valget. Foto: AFP Photo / Halldor Kolbeins / NTB Scanpix
STØRST: Islands skandalerammede statsminister, Bjarni Benediktsson, vant valget. Foto: AFP Photo / Halldor Kolbeins / NTB ScanpixVis mer

Valget på Island:

Skandalestatsminister lot seg ikke stoppe. Men nå truer kaos

I lørdagens valg på Island ble det konservative Selvstendighetspartiet det største partiet, men det betyr ikke nødvendigvis at Bjarni Benediktsson får danne regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I løpet av neste uke vil president Gudni Johannesson overrekke mandatet til å forme den neste regjeringen til en utvalgt partileder. Presidenten gir normalt mandatet til lederen av det største partiet.

Selvstendighetspartiet ble største parti med 25 prosent av stemmene ved gårsdagens valg, mens Venstrebevegelsen – de grønne fikk 17 prosents oppslutning. Dermed skal egentlig Selvstendighetspartiet og Bjarni Benediktsson være det åpenbare valget.

Likevel melder NTB at venstresiden mest trolig vil få oppdraget med å danne regjering på Island.

Prognosene viser nemlig at Venstrebevegelsen og tre andre opposisjonspartier sikrer seg 32 av Alltingets til sammen 63 plasser.

Dermed ser det ut til at Katrín Jakobsdóttir (41), som leder Venstrebevegelsen, får anledning til å danne regjering, skriver Reuters.

I alt åtte partier kommer inn i Alltinget, viser foreløpige resultater søndag.

Trenger sentrum
Jakobsdóttir ønsker i utgangspunktet å danne regjering med Den sosialdemokratiske alliansen og Piratpartiet, men trenger hun også støtte fra et fjerde parti.

VENSTREBEVEGELSEN: Katrin Jakobsdottir i et intervju etter at hun stemte ved valget lørdag. Foto: AP Photo/Brynjar Gunnarsson
VENSTREBEVEGELSEN: Katrin Jakobsdottir i et intervju etter at hun stemte ved valget lørdag.
Foto: AP Photo/Brynjar Gunnarsson Vis mer

- En mulighet kan være at de går sammen med Den sosialdemokratiske alliansen, Fremskrittspartiet og muligens Piratpartiet. Men de vil også være avhengige av andre partier, sier førsteamanuensis Stefanía Óskarsdóttir ved institutt for statsvitenskap ved Islands Universitet til NTB.

Hun trekker fram både Folkepartiet og Reformpartiet som mulige samarbeidspartnere.

Óskarsdóttir sier at på Island er det ofte sentrumspartiene som har sittet med nøkkelen når koalisjoner skal dannes, noe hun mener definitivt også er tilfellet nå.

- Fremskrittspartiet ser ut til å sitte med nøkkelen til en hver koalisjon, sier førsteamanuensen. Fremskrittspartiet, som har mange likhetstrekk med Senterpartiet i Norge, sikret åtte plasser på Alltinget.

Et samarbeid på tvers av fløyene, mellom Jakobsdóttirs parti, Fremskrittspartiet og Selvstendighetspartiet, anses som en mindre sannsynlig koalisjon.

Står overfor kjempenederlag

Stemmelokalene på Island stengte klokken 22 natt til søndag. Søndag morgen klokka 10.00 var i overkant av 195 900 stemmene talt, og de foreløpige tallene tydet allerede da på at partiet til den sittende statsministeren, Bjarni Benediktssons parti, fortsatt var landets største.

En oversikt fra Iceland Monitor viser imidlertid at Selvstendighetspartiet hadde gått ned 4,5 prosent siden forrige valg, som vil si at partiet har mistet Lys fremtids fem mandater i Alltinget.

Selv om Bendiktssons parti vant valget, mener Jon Vidar Sigurdsson, professor i historie ved Universitetet i Oslo, at Selvstendighetspartiet står overfor et kjempenederlag.

- Selvstendighetspartiet har vært det største partiet på Island i 60 år, men de har aldri hatt færre mandater.

Pedofiliskandale

En av grunnene er ifølge eksperten «pedofiliskandalen» som ble avslørt i høst, som førte til at Lys Fremtid avsluttet samarbeidet med Bendiktsson.

Krisen bunner i et brev som Benediktssons far, Benedikt Sveinsson, skrev til justisdepartementet der han anbefalte renvasking av en mann som i 2004 ble dømt til fem og et halvt års fengsel for å nesten daglig ha forgrepet seg på sin stedatter, fra hun var fem til hun hadde fylt 17 år.

EKSPERT: Professor Jon Vidar Sigurdsson. Foto: Universitetet i Oslo
EKSPERT: Professor Jon Vidar Sigurdsson. Foto: Universitetet i Oslo Vis mer

Innledningsvis ville ikke justisdepartementet, som var ledet av justisminister Sigríður À. Andersen fra Selvstendighetspartiet, avsløre hvem som hadde skrevet anbefalingsbrevet om seksualforbryteren.

Etter en beslutning fra en parlamentskomité ble departementet tvunget til å avsløre at det var Benedikt Sveinsson som hadde skrevet det.

Vondt ble verre da justisministeren senere sa i et fjernsynsintervju at hun informerte statsministeren, og ingen andre, om at det var hans far som hadde skrevet brevet.

Benediktsson oppløste regjeringen og skrev ut nyvalg som følge av at Lys framtid trakk seg fra regjeringen. Det skriver The Guardian.

Islenderne raste ifølge CNN, og beskyldte regjeringen for å feie saken under teppet da de nektet å avsløre hvem som hadde skrevet anbefalingsbrevet.

DEMONSTRERTE: Tusenvis av islendinger møtte opp for å demonstrere utenfor alltinget i Reykjavik og be den tidligere statsministeren trekke seg etter "Panama Papers"-avsløringene. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer Vis mer

Lojale velgere

Sigurdsson sier at Selvstendighetspartiet, på tross av mandattapet har en svært lojal velgerskare.

- Det spiller nesten ingen rolle hva de gjør, for de ville vunnet valget uansett hva de hadde gjort. Det ser vi har skjedd igjen og igjen. Diskusjonen med statsministerens finans har heller ikke hatt noe å si for partiet, sier han.

Sigurdsson sier at det ikke finnes noen forklaring på hvorfor islendingene er så lojale overfor partiet.

- Det overrasker meg ikke i det hele tatt. Velgerskaren lar seg ikke rokke ved. Det må riktignok tilføyes at partiet aldri har hatt færre mandater. Det er landets største parti fremdeles, men de har mistet fem mandater, og det er ikke noen tvil om at det er en krise for dem.

- Har skandalene hatt noe å si for antallet stemmer de har fått?

FORLOT INTERVJU: Islands tidligere statsminister, Sigmundur David Gunnlaugsson, valgte å forlate et intervju med SVT da han ble konfrontert med opplysninger om selskapet Wintris. Video: SVT / Reuters Vis mer Vis mer Vis mer

- Jeg tror det har påvirket stemmegivningen, men de hadde nok mistet enda flere mandater om avisene hadde fått følge opp diskusjonene rundt statsministerens handlinger. Det er et problem i et demokratisk samfunn at det går an å stoppe en sånn debatt, og jeg er sikker på at ingen norsk avis hadde latt seg kneble på denne måten. At de klarte å sette en stopper for at diskusjonen skulle fortsette i mediene, var et grovt overtramp mot ytringsfriheten, sier han.

Les også: Islandsk presse knebles: Får ikke omtale statsministerens omstridte aksjesalg

På tross av nedgangen, forble statsministerens parti derfor større enn opposisjonspartiet, Venstrebevegelsen – de grønne.

Venstrebevegelsen og deres potensielle samarbeidspartnere, Piratpartiet, var ifølge The Guardian forventet å få majoriteten av stemmene, med 29 seter i Alltinget. De fikk kun 17.

Andre valg på ett år

Gårsdagens valg var Islands andre på under ett år. I fjor tvang den daværende statsministerens, Sigmundur Davíd Gunnlaugsson, skatteskandale ham til å gå av som statsminister.

Nyvalget ble krevd som følge av avsløringen i Panama Papers om at Gunnlaugsson og kona hadde et selskap som var registrert i et skatteparadis.