Skandalestemning etter forrige valg i Sverige: «Nå venter kaos, og muligens omvalg»

Endelig resultat først etter fire dager.

KNUST: Socialdemokraternas leder Mona Sahlin gikk av etter valget for fire år siden, etter deres dårligste valg på nesten 100 år. Moderaternas Fredrik Reinfeldt ble gjenvalgt som statsminister, men de mistet flertallet i Riksdagen - med knapp margin. Foto: Anders Wiklund / NTB Scanpix
KNUST: Socialdemokraternas leder Mona Sahlin gikk av etter valget for fire år siden, etter deres dårligste valg på nesten 100 år. Moderaternas Fredrik Reinfeldt ble gjenvalgt som statsminister, men de mistet flertallet i Riksdagen - med knapp margin. Foto: Anders Wiklund / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meningsmålingene i Sverige peker mot et regjeringsskifte i øst.

Og sånn det ser ut nå vil de rødgrønne kunne stikke av med en ganske komfortabel seier.

Slik var det ikke for fire år siden, da de borgerlige ble gjenvalgt og fikk fire nye år. Høyreblokka var riktignok ikke skikkelig truet, men de mistet flertallet de hadde hatt i den foregående perioden.

Og det nærmest med minste, mulige margin.

Omvalg? «Nå venter kaos, og muligens omvalg,» skrev Aftonbladet etter at resultatet var klart.

- Sverige, en bananrepublikk? tastet avisas kommentator Lena Mellin.

For det var nemlig ikke helt klart. Rot og stemmer som ikke var talt opp i sentrale kretser førte til spekulasjoner om at Sverige kunne ende opp med en periode på flere uker, kanskje måneder, uten avklaring rundt det endelige resultatet.

Fredrik Reinfeldts (Moderaterna) jobb som statsminister var trygg, men ble det fire år med knallharde forhandlinger i Riksdagen - eller egentlig et flertall og arbeidsro?

De umiddeblare og dystre spådommene til tross, overskriftene var større enn grunnlaget for bekymring. Det ble ikke noe omvalg, og fire dager etter valget var konklusjonen på plass.

Manglet sju stemmer Den borgerlige regjeringsalliansen var bare noen få stemmer unna to ekstra mandater, som hadde gitt dem rent flertall i Riksdagen.

Opptellingen av de såkalte onsdagsstemmene - forhånds- og utenlandsstemmer som ikke var ferdig talt opp valgnatta, viser at Folkpartiet manglet ni stemmer på å ta et sosialdemokratisk mandat i Göteborg og sju stemmer i Värmland. Om partiet hadde fått disse to mandatene, ville flertallet vært sikret .

Opptellingen viste også et svært jevnt valg også regnet i stemmer. Da alle de til sammen 6063 valgkretsene hadde levert inn sine resultater, manglet de borgerlige 297 stemmer av nesten seks millioner på å være størst.

Det ble meldt om uregelmessigheter i flere län (fylker), men det var trolig bare media som fikk noe ut av halvskandalene - for Socialdemokraterna gikk på et nytt nederlag og de borgerlige ble for første gang i historien gjenvalgt.

«Sossarna» ble Riksdagens største parti, men det var en utmagret trøst. Valget der nemlig deres dårligste på nesten 100 år, med snaut 31 prosents oppslutning.

Dyp krise - Vi har gjort et riktig, riktig dårlig valg, og det tar jeg ansvaret for, sa partileder Mona Sahlin.

Og ansvaret tok bare noen uker seinere, da hun annonserte sin avgang.

- Vi har en dyp krise vi må komme oss gjennom, sa hun da.

Og nå ser det ut som Stefan Löfven har funnet riktig vei i det politiske terrenget, for ifølge meningsmålingene blir han Sveriges 33. statsminister.

PS! Löfven blir i så fall den eldste ny-statsministeren svenskene har valgt siden 1875. Felix Hamrin var da 57 år og 205 dager, ifølge Wikipedia. Löfven ble 57 år 21. juli.