Skandalestemning etter forrige valg i Sverige: «Nå venter kaos, og muligens omvalg»

Endelig resultat først etter fire dager.

KNUST: Socialdemokraternas leder Mona Sahlin gikk av etter valget for fire år siden, etter deres dårligste valg på nesten 100 år. Moderaternas Fredrik Reinfeldt ble gjenvalgt som statsminister, men de mistet flertallet i Riksdagen - med knapp margin. Foto: Anders Wiklund / NTB Scanpix
KNUST: Socialdemokraternas leder Mona Sahlin gikk av etter valget for fire år siden, etter deres dårligste valg på nesten 100 år. Moderaternas Fredrik Reinfeldt ble gjenvalgt som statsminister, men de mistet flertallet i Riksdagen - med knapp margin. Foto: Anders Wiklund / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Meningsmålingene i Sverige peker mot et regjeringsskifte i øst.

Og sånn det ser ut nå vil de rødgrønne kunne stikke av med en ganske komfortabel seier.

Slik var det ikke for fire år siden, da de borgerlige ble gjenvalgt og fikk fire nye år. Høyreblokka var riktignok ikke skikkelig truet, men de mistet flertallet de hadde hatt i den foregående perioden.

Og det nærmest med minste, mulige margin.

Omvalg? «Nå venter kaos, og muligens omvalg,» skrev Aftonbladet etter at resultatet var klart.

- Sverige, en bananrepublikk? tastet avisas kommentator Lena Mellin.

For det var nemlig ikke helt klart. Rot og stemmer som ikke var talt opp i sentrale kretser førte til spekulasjoner om at Sverige kunne ende opp med en periode på flere uker, kanskje måneder, uten avklaring rundt det endelige resultatet.

Fredrik Reinfeldts (Moderaterna) jobb som statsminister var trygg, men ble det fire år med knallharde forhandlinger i Riksdagen - eller egentlig et flertall og arbeidsro?

De umiddeblare og dystre spådommene til tross, overskriftene var større enn grunnlaget for bekymring. Det ble ikke noe omvalg, og fire dager etter valget var konklusjonen på plass.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer