- Skandalisert ordfører trekker seg etter sexanklager

Minst 17 kvinner hevder de ble seksuelt trakassert av San Diego-ordfører Bob Filner.

ANKLAGES: Ordfører i San Diego, Bob Filner (70) har havnet i hardt vær etter at en rekke kvinner har stått fram og hevdet at de ble seksuelt trakassert. Foto: AP Photo/Gregory Bull
ANKLAGES: Ordfører i San Diego, Bob Filner (70) har havnet i hardt vær etter at en rekke kvinner har stått fram og hevdet at de ble seksuelt trakassert. Foto: AP Photo/Gregory BullVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Filner (70) ble valgt til ordfører i den californiske millionbyen i desember i fjor etter tidligere å ha vært kongressmedlem for delstaten.

Siden 10. juli i år har den ene kvinnen etter den andre stått fram og fortalt om hvordan Filner har kommet med uønskede seksuelle tilnærmelser til dem. Så langt er det minst 17 kvinner som anklager Filner, og flere svært profilerte demokrater har bedt ham om å trekke seg.

Ifølge tv-kanalen KNSD har Filner nå forhandlet fram en avskjedsløsning med bystyret i byen, og i dag kommer han trolig til å trekke seg etter en avstemning.

- Kysset og befølte Allerede torsdag tvitret en ansatt i rådhuset et bilde av Filner mens han bar ut bokser med papirer.

- Av hensyn til den konfidensielle meklingen og diskusjonene om en minnelig løsning, kan vi ikke kommentere noen av betingelsene, skriver advokatfirmaet Payne & Fears, som representerer Filner, i en uttalelse.

Saken har ikke overraskende ført til store overskrifter i USA, og Filner har selv innrømmet at han har behandlet kvinner «dårlig» og til tider «opptrådt truende overfor dem».

Kvinnene hevder at ordføreren på forskjellig vis har kysset, befølt og kommet med støtende kommentarer.

I behandling Den ventede avgangen kommer etter store protester, krav om omvalg og press fra sentrale demokratiske politikere.

Inntil det siste har han kjempet hardt for å beholde jobben, og i begynnelsen av august dro Filner en drøy uke i såkalt adferdsmodifiserende terapi.

- Jeg er ansvarlig for mine handlinger, og jeg må ta ansvar for at slike handlinger ikke skjer igjen, sa Filner på en pressekonferanse tidligere i sommer, ifølge AP.

Men han har også opptrådt på en måte som har gjort ham enda mer upopulær. Advokatene hans har blant annet hevdet at Filners oppførsel kan skyldes at San Diego ikke ga ham kursene mot seksuell trakassering, som han hadde krav på. Filner har også krevd at byen skal betale for de juridiske utgiftene han har hatt til saken.


ANKLAGER: Advokat Kathryn Vaughn holder en appell under en protest mot Filner i San Diego. Hun hevder at han kom med upassende seksuelle tilnærmelser mot henne under en episode for mer enn ti år siden. Foto: REUTERS/Mike Blake
ANKLAGER: Advokat Kathryn Vaughn holder en appell under en protest mot Filner i San Diego. Hun hevder at han kom med upassende seksuelle tilnærmelser mot henne under en episode for mer enn ti år siden. Foto: REUTERS/Mike Blake Vis mer