GIKK RETT TIL RAYMOND:  Ordfører Svein Olav Agnalt (Ap) i Skiptvet foran det tomme omsorgssenteret der Statsbygg har investert over 30 millioner kroner og kommunen sitter igjen med millionregning etter at institusjonen for unge asylsøkere brått ble avviklet etter to år. FOTO: Gunnar Fjellengen, Smaalenene.
GIKK RETT TIL RAYMOND: Ordfører Svein Olav Agnalt (Ap) i Skiptvet foran det tomme omsorgssenteret der Statsbygg har investert over 30 millioner kroner og kommunen sitter igjen med millionregning etter at institusjonen for unge asylsøkere brått ble avviklet etter to år. FOTO: Gunnar Fjellengen, Smaalenene.Vis mer

- Skandaløs bruk av fellesskapets midler

Ap-ordfører gikk rett til partiledelsen med millionregning etter nedleggelse av asylinstitusjon. Statsbygg investerte over 100 millioner i tomme lokaler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skiptvet er en av kommunene som sitter igjen med millionregninger etter at staten avviklet tre av sju institusjoner for mindreårige asylsøkere kjappere enn den offensive utbyggingen fra 2007.

I begynnelsen av februar fikk Østfold-kommunen blankt avslag fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD) på en søknad om kompensasjon på to millioner kroner.

Det er ekstrautgifter til skole og lærere som en direkte konsekvens av at «eventyret» var bråslutt etter to år.

Dette er avslagsbrevet fra departementet til statsråd Inga Marte Torkildsen (SV), som ordfører Svein Olav Agnalt fra Arbeiderpartiet ikke kommer til å avfinne seg med.

Møtte Raymond Nå er han på forretningsreise i Hongkong med sin sivile jobb.

Før avreisen til Asia rakk han å få til et møte med partisekretær Raymond Johansen i Arbeiderpartiet om det han kaller løftebrudd fra staten.

- Dette er skandaløs bruk av fellesskapets midler. Skulle jeg kjørt et sånt løp i det private næringslivet, hadde jeg fått kjøre meg så ørene flagret. Jeg har lagt fram feiltrinnene punkt for punkt sett for Raymond Johansen fra ståstedet til oss som er rammet, og jeg fikk bestemt inntrykk av at han både skjønte hva vi hadde å si og langt på vei er enig, sier Ap-ordføreren til Dagbladet.

- Helt enig Og at partisekretæren «langt på vei er enig», er ingen overdrivelse fra Skiptvet-ordføreren på den andre siden av kloden.

- Skandaløs pengebruk og elendig informasjon. Helt enig med ordfører Agnalt, skriver Raymond Johansen på twitter i formiddag etter å ha lest saken i papir-Dagbladet.

Tomme lokaler for 100 millioner I Skiptvet, Eidsvoll og Alstahaug kommuner har Statsbygg investert over 100 millioner kroner til formålet. Nå står over 5 000 kvadratmeter nybygde eller nyoppussede lokaler tomme etter drift som ble stoppet etter 3,5 til to år.

 1 800 FORLATTE KVADRATMETER:  Bufetat betaler 1,5 millioner kroner i året for disse tomme lokalene i Søvik omsorgssenter i Alstahaug kommune i Nordland - en mils vei utenfor Sandnessjøen. Senteret ble bygd av Nordland fylkeskommune på 1990-tallet og overtatt og opprustet av Statsbygg på 2000-tallet. Tre forskjellige institusjoner er bygd opp og avviklet her. FOTO: Hilde Andreassen, Helgelands Blad.
1 800 FORLATTE KVADRATMETER: Bufetat betaler 1,5 millioner kroner i året for disse tomme lokalene i Søvik omsorgssenter i Alstahaug kommune i Nordland - en mils vei utenfor Sandnessjøen. Senteret ble bygd av Nordland fylkeskommune på 1990-tallet og overtatt og opprustet av Statsbygg på 2000-tallet. Tre forskjellige institusjoner er bygd opp og avviklet her. FOTO: Hilde Andreassen, Helgelands Blad. Vis mer

Eventyret var kortest i Skiptvet, der Statsbygg investerte over 30 millioner kroner for å komme i gang raskest mulig i 2010 med 47 fast ansatte og et 20-talls årsverk i tillegg til å gi 32 mindreårige asylsøkere best mulig vilkår.

I desember kom vedtaket om at det ikke er bruk en slik institusjon i Skiptvet allikevel. Nå er det tomt.

- Skandaleprosess - De det har gått best med etter forutsetningene, er kanskje de unge asylsøkerne. Selve nedleggelsesprosessen er en skandale. Her har ansatte med spesialkompetanse satset på en langvarig karriere hos oss,  og så får de høre på radio at de står uten jobb, sier ordføreren.

Eidsvoll omsorgssenter ble spesialbygd fra grunnen for 70 millioner kroner. 49 fast ansatte og et 40-talls timearbeidere satset på en ny karriere, mange flyttet fra andre kanter av landet.

Siden i fjor vinter har Bufetat betalt 7,6 millioner kroner i året for tomme lokaler.

Først for en drøy uke siden, etter ni måneders saksbehandling, bestemte Statsbyggs eier Fornyingsdepartementet at Bufetat kan løses fra kontrakten uten å betale for lokalene de neste 15 årene av den 20 år lange leiekontrakten.

Til Søvik omsorgssenter i Alstahaug bruker barnevernet i region nord 1,5 millioner i året på 1 800 kvadratmeter med forlatte lokaler.

Her er brevet fra Fornyingsdepartementet om millionleien for de tomme institusjonene på Eidsvoll og i Alstahaug.

- Ingen plan B - Jeg kjenner ikke leiebeløpet i Skiptvet, men jeg vil anta at det dreier seg om samme størrelse som på Eidsvoll, sier ordfører Agnalt, som ikke har noe negativt å si om Statsbyggs rolle.

 - HELT ENIG:  Partisekretær Raymond Johansen i Arbeiderpartiet støtter Ap-ordfører Svein Olav Agnalts vurdering om skandaløs pengebruk i forbindelse med etablering og avvikling av institusjoner for unge asylsøkere. FOTO: STEINAR BUHOLM, DAGBLADET.
- HELT ENIG: Partisekretær Raymond Johansen i Arbeiderpartiet støtter Ap-ordfører Svein Olav Agnalts vurdering om skandaløs pengebruk i forbindelse med etablering og avvikling av institusjoner for unge asylsøkere. FOTO: STEINAR BUHOLM, DAGBLADET. Vis mer

-Det er Bufetat og ledelsen i Barne- og likestillingsdepartementet som sitter med hele ansvaret her. Regjeringen og Stortinget må selvfølgelig ha muligheten til å endre asylpolitikken underveis. Og Statsbygg er en uskyldig tredjepart som har satt i stand de anleggene det var behov for etter de sentrale vedtakene som gjaldt.

- Men det er totalt uansvarlig av Bufetat og departementet ikke å ha noen plan B når slike prosjekter blir satt i gang. Vi så jo alle for oss minst fem til 10 års virksomhet med slik satsing, sier Ap-ordføreren i Skiptvet.

 KOSTET 70 MILLIONER:  Statsbygg bygde opp Eidsvoll omsorgssenter fra grunnen som en institusjon for unge asylsøkere. Siden vinteren 2012 har senteret stått tomt - med strømutgifter, vaktmesterlønn og årlig leie for til sammen 7,6 millioner kroner av penger som er bevilget til barnevern. FOTO: nyebilder.no
KOSTET 70 MILLIONER: Statsbygg bygde opp Eidsvoll omsorgssenter fra grunnen som en institusjon for unge asylsøkere. Siden vinteren 2012 har senteret stått tomt - med strømutgifter, vaktmesterlønn og årlig leie for til sammen 7,6 millioner kroner av penger som er bevilget til barnevern. FOTO: nyebilder.no Vis mer