- Skandaløst av Bush

Presidentkandidat Howard Dean omtaler talen som president George W. Bush holdt søndag kveld, som skandaløs. Han mener de amerikanske myndighetene forsøker å skjule et fryktelig feilgrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): - Et forsøk på å hvitvaske en fullstendig feilslått Irak-politikk og en rettferdiggjøring av 15 måneders feilinformasjon til det amerikanske folk, sier presidentkandidat Howard Dean om presidentens tale, som han kalte skandaløs. Sterkest reaksjoner vekker presidentens kobling mellom Irak og terror. Deans kampanje har skutt fart i det siste, særlig på grunn av hans motstand mot krigen i Irak.

- Presidenten har skapt en mye farligere situasjon i Irak enn den som var der før invasjonen, sier Dean, som trekker parallellen til Vietnamkrigen.

- Myndighetene feilinformerer det amerikanske folk for å begrunne en enorm militær forpliktelse - som viser seg å være et fryktelig feilgrep.

Krig og terror

Presidenten talte i 18 minutter og baserte hele argumentasjonen på koblingen mellom krigen og kampen mot terror.

- Vi kjemper mot denne fienden i Irak og i Afghanistan i dag, slik at vi ikke skal møte ham igjen i våre egne gater og våre egne byer, sa Bush.

Han ba Kongressen om 87 milliarder dollar for å gjennomføre denne krigen, det utgjør 645 milliarder kroner. En rekke kommentatorer påpeker at USAs egen infrastruktur er svært dårlig og at landet desperat trenger disse midlene.

FN-hjelp

Presidentens tilhengere hevder at Bush for første gang fikk forklart tydelig hva Irak dreier seg om, nemlig krigen mot terror. En milepæl i Irak-strategien var det også at Bush talte for en flernasjonal styrke under et FN-mandat i Irak.

Presidenten brukte ordet «plikt» om andre nasjoners deltakelse i en Irak-styrke. Det er imidlertid uklart hvor mye USA har å hente militært selv om Sikkerhetsrådet skulle komme fram til enighet om en slik styrke.

MOTBØR: Irak og Afghanistan har utviklet seg til dyre og vanskelige hengemyrer for president George W. Bush og hans statsråder.