Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skandaløst dårlig kontroll med mottakene

Nå vil SV ha uavhengig tilsyn av mottakene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er skandaløst dårlig kontroll med mottakene. De kan håve inn penger og det er liten kontroll med kvalitetskrav de har skrevet under på. Og det har vært null reaksjoner fra regjeringen på at her er det åpenbart store penger som kun blir tappet ut av mottaksdriften, sier andre nestleder i Stortingets sosialkomité, Karin Andersen (SV).

Mangopuré som medisin Et mottak var så råttent at kommunelegen ble varslet. Penger som skulle gå til asylbarn gikk til helt andre ting. Og grøt og mangopuré ble angitt å være «akutt medisinsk behandling».

Det er noen av funnene fra en gjennomgang Dagbladet har gjort av alle UDIs tilsynsrapporter med asylmottakene i det ganske land.

- Nå må det opprettes et uavhengig tilsyn, og kommuner og frivillige må få oppdraget med mottak. Når asylsøkere sier fra, blir de hetset og regjeringens svar er kutt i penger til mat for asylsøkerne, mens millionene flyr ut uten kontroll. Det viser det hvor kynisk de tenker om asylsøkerne og hvor lemfeldig de håndterer skattepengene våre, sier Andersen. Hun mener tiden folk befinner seg på mottak må kuttes kraftig ned.

Vil ha en ny ordning - Vi må få en ny bosettingsordning. Bosett folk i kommunene når de har fått opphold og betal heller kommunene enn å putte mer penger inn i mottak. Folk bli syke av å være der. Det er dyrt, dumt og ødeleggende, sier Andersen.

Lørdag skrev Dagbladet at en rekke polititopper slakter UDIs håndtering av flyktningkrisa.

«Situasjonen har vært krevende, og det har vært tilfeller hvor avgjørelser er blitt tatt for tidlig og uten tilstrekkelig kompetanse», sa politimester Geir Ove Heir i Salten politidistrikt til Dagbladet sist lørdag.

MANGOPURE SOM MEDISIN: Da UDI inspiserte Førde mottak fant de at det manglet flere bilag og kvitteringer og at det var rot med fakturaer. En beboer hadde fått grøt, mangopuré og jordbærpuré som «akutt medisinsk behandling». Mottaksleder Andrew Torleiv Hawkes sier alle pålegg nå er fulgt opp og lukket. Foto: MALENE INDREBØ LANGLO
MANGOPURE SOM MEDISIN: Da UDI inspiserte Førde mottak fant de at det manglet flere bilag og kvitteringer og at det var rot med fakturaer. En beboer hadde fått grøt, mangopuré og jordbærpuré som «akutt medisinsk behandling». Mottaksleder Andrew Torleiv Hawkes sier alle pålegg nå er fulgt opp og lukket. Foto: MALENE INDREBØ LANGLO Vis mer

Politistasjonssjef Trond Widme ved Indre Østfold politistasjon har skrevet et brev til UDI der han håper UDI innfører bedre og mer inkluderende saksbehandling i fremtiden:

«I denne sammenheng ønsker jeg å kritisere prosessen som UDI har ved etablering eller utvidelser av mottak. UDI burde ha skjønt for lenge siden, at situasjonen i Europa kunne tilsi at det ville komme mange enslige mindreårige asylsøkere til Norge. Prosessen med flere ankomstplasser burde vært satt i gang for lenge side, samt at både kommune og politi burde ha vært involvert i prosessen på et langt tidligere tidspunkt», skriver Widme i brevet.

- Har lukket øynene - Politiet har rett, sier SVs Karin Andersen.

- Gjennom hele oppløpet til flyktningsituasjonen har regjeringen lukket øynene for fakta, ventet med å iverksette helt nødvendige forberedelser, møtt flyktningstrømmen med dårlig planlagte og dårlig gjennomførte tiltak, sier Andersen videre. Hun viser til at SV allerede i september i fjor ba om et krisemøte.

- Regjeringen satt og så på at kaos oppstod og det er kun takket være politiets, de frivillige og kommunenes fortjeneste at den totale kollaps ikke har oppstått. Dette er Regjeringes hele og fulle ansvar, sier Andersen.

Justisdepartementet har fått tilbud om å kommentere Dagbladets artikkel, men har så langt ikke kommentert saken.

KLAR TALE: Politistasjonssjef Trond Widme ved Indre Østfold politistasjon har skrevet et brev til UDI der han håper UDI innfører bedre og mer inkluderende saksbehandling i fremtiden. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET
KLAR TALE: Politistasjonssjef Trond Widme ved Indre Østfold politistasjon har skrevet et brev til UDI der han håper UDI innfører bedre og mer inkluderende saksbehandling i fremtiden. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET Vis mer

Christine Wilberg, mottaksdirektør i UDI, sa til Dagbladet sist lørdag at de tar tilbakemeldingene fra politiet med seg i evalueringen av 2015.

«Vi må se på hvordan vi kan bli bedre til å dele informasjon med politiet og kommuner i forkant, sett opp mot disponible ressurser og hva som faktisk og praktisk vil være mulig å få til i situasjoner med sterkt tidspress», sa Wilberg til Dagbladet.

HØRER PÅ POLITIET: Christine Wilberg, mottaksdirektør i UDI, sa til Dagbladet sist lørdag at de tar tilbakemeldingene fra politiet med seg i evalueringen av 2015. Foto: OLE GUNNAR ONSØIEN/NTB SCANPIX
F
HØRER PÅ POLITIET: Christine Wilberg, mottaksdirektør i UDI, sa til Dagbladet sist lørdag at de tar tilbakemeldingene fra politiet med seg i evalueringen av 2015. Foto: OLE GUNNAR ONSØIEN/NTB SCANPIX F Vis mer