Tillater oljeleting innenfor iskanten

- Skandaløst

15 av de nye områdene der regjeringen har åpnet for oljeleting er innenfor den vitenskapelig anerkjente iskanten. - Forbi hårreisende, mener Naturvernforbundet.

SKANDALØST: SV-politiker Lars Haltbrekken tordner mot regjeringens nye utlysning av letekonsesjoner på norsk sokkel. 15 av områdene er innenfor det regjeringens egne eksperter regner som iskanten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SKANDALØST: SV-politiker Lars Haltbrekken tordner mot regjeringens nye utlysning av letekonsesjoner på norsk sokkel. 15 av områdene er innenfor det regjeringens egne eksperter regner som iskanten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Dette er rett og slett ganske skandaløst.

Den knallharde dommen kommer fra stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) etter at olje og energiminister Tina Bru (H) la fram nye områder for oljeleting på norsk sokkel denne uka. 15 av disse blokkene er helt eller delvis innenfor det vitenskapsfolk regner som iskantsonen.

- Gir blanke

- Dette er dobbelt ille, mener Haltbrekken.

Han trekker fram at Verdens energibyrå (IEA) nylig slo fast at man må stoppe all ny oljeleting for å nå det vedtatte målet om 1.5 graders oppvarming.

Til sammen utlyste regjeringen 85 nye blokker i konsesjonsrunden denne uka. De er på det såkalte TFO-området, det er såkalte «modne» deler av sokkelen - felt der det allerede er god kunnskap om geologi og infrastrukturen er godt utbygd.

- Regjeringen gir fullstendig blanke i de krystallklare rådene fra IEA, som inntil nylig var oljelobbyens beste venner, sier Haltbrekken.

- Og ikke bare det: de legger opp til oljeboring i noen av våre mest sårbare områder. 15 av disse blokkene er helt eller delvis innenfor den vitenskapelig definerte iskantsonen. Her er det stor sjanse for å støte på is.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer