Tillater oljeleting innenfor iskanten

- Skandaløst

15 av de nye områdene der regjeringen har åpnet for oljeleting er innenfor den vitenskapelig anerkjente iskanten. - Forbi hårreisende, mener Naturvernforbundet.

SKANDALØST: SV-politiker Lars Haltbrekken tordner mot regjeringens nye utlysning av letekonsesjoner på norsk sokkel. 15 av områdene er innenfor det regjeringens egne eksperter regner som iskanten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SKANDALØST: SV-politiker Lars Haltbrekken tordner mot regjeringens nye utlysning av letekonsesjoner på norsk sokkel. 15 av områdene er innenfor det regjeringens egne eksperter regner som iskanten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

- Dette er rett og slett ganske skandaløst.

Den knallharde dommen kommer fra stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) etter at olje og energiminister Tina Bru (H) la fram nye områder for oljeleting på norsk sokkel denne uka. 15 av disse blokkene er helt eller delvis innenfor det vitenskapsfolk regner som iskantsonen.

- Gir blanke

- Dette er dobbelt ille, mener Haltbrekken.

Han trekker fram at Verdens energibyrå (IEA) nylig slo fast at man må stoppe all ny oljeleting for å nå det vedtatte målet om 1.5 graders oppvarming.

ISKANTEN: Kartet viser utlysningene i såkalte TFO 2021 og grensen for det forskere mener bør regnes som iskantsonen (grått felt). Foto: Barentswatch/ Olje og energidepartementet.
ISKANTEN: Kartet viser utlysningene i såkalte TFO 2021 og grensen for det forskere mener bør regnes som iskantsonen (grått felt). Foto: Barentswatch/ Olje og energidepartementet. Vis mer

Til sammen utlyste regjeringen 85 nye blokker i konsesjonsrunden denne uka. De er på det såkalte TFO-området, det er såkalte «modne» deler av sokkelen - felt der det allerede er god kunnskap om geologi og infrastrukturen er godt utbygd.

- Regjeringen gir fullstendig blanke i de krystallklare rådene fra IEA, som inntil nylig var oljelobbyens beste venner, sier Haltbrekken.

- Og ikke bare det: de legger opp til oljeboring i noen av våre mest sårbare områder. 15 av disse blokkene er helt eller delvis innenfor den vitenskapelig definerte iskantsonen. Her er det stor sjanse for å støte på is.

Sårbare områder

Når det gjelder iskanten viser regjeringen til at Stortinget har valgt en annen definisjon enn det deres egne eksperter i Polarinstituttet og Havforskningsinstituttet har gjort. Derfor er feltene i denne tildelingen utenfor den vedtatte grensen for iskanten.

- Jorda blir ikke flat fordi regjeringen bestemmer seg for det, kontrer Haltbrekken.

- Hva er det store problemet med å bore etter olje innenfor iskanten, da?

- For det første er iskantsonen er det området i Barentshavet med høyest biologisk mangfold. Her er det spesielt stor algeoppblomstring om våren, som viktig for skreien, grunnlaget for lofotfiske. Her er maten til sjøfugl og fisk. Nå blir det sårbart for oljeutslipp.

- Bortenfor hårreisende

- Det andre er at det er større fare forbundet med oljevirksomhet i områder som kan være islagt. Det skaper problemer for skipstransporten og øker faren for ulykker. Regjeringens egne eksperter advarer mot oljevirksomhet her, fortsetter Haltbrekken.

Han får støtte fra organisasjonen han har ledet i en årrekke - Naturvernforbundet. Jørgen Næss Karlsen er fagrådgiver i miljøorganisasjonen.

- Ethvert nytt oljefelt nå er et for mye. Det er bortenfor hårreisende at man tar oljevirksomheten så langt nord, i så sårbare områder, sier Karlsen.

- Utspill mot arbeidsplasser

Olje- og energiminsiter Tina Bru (H) besvarer kritikken fra Haltbrekken slik, i en e-post fra kommunikasjonssjefen i departementet:

- At Haltbrekken er motstander av Norges største og viktigste næring er ikke noe nytt. SV ønsket eksempelvis ikke å bygge ut Sverdrup-feltet tilbake i 2015. Dette utspillet mot regjeringens forsvarlige og langsiktige petroleumspolitikk føyer seg inn i rekken av hans utspill mot arbeidsplasser, verdiskaping og statlige inntekter fra næringen.

- Realiteten er at et bredt flertall på Stortinget sommeren 2020 satte arealmessige rammer for hvor i Barentshavet det kan tildeles leteareal i TFO 2021. De arealene som er utlyst i TFO-runden er innenfor disse rammene, inklusive de for iskantsonen. At Haltbrekken mener vi burde føre en annen petroleumspolitikk enn det stortingsflertallet ønsker, lever jeg svært godt med. Det eneste som hadde vært skandaløst her er om jeg skulle gjort det motsatte, skriver Bru.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer