ADVARER: Skandiabanken advarer mot svindlere som sender ut e-post der de ber om kortinformasjon. Skjermdump: Skandiabanken.no
ADVARER: Skandiabanken advarer mot svindlere som sender ut e-post der de ber om kortinformasjon. Skjermdump: Skandiabanken.noVis mer

Skandiabanken advarer mot svindlere

- Vi har fått masse henvendelser fra både kunder og ikke-kunder de siste dagene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skandiabanken adverer mot masseutsendelser av flere ulike varianter svindelmail, som er blitt sendt ut fra «Skandiabanken» de siste ukene.

- Dette er en typisk phishingproblematikk, som denne gang rammer oss, sier informasjonssjef i Skandiabanken, Johnny Anderson, til Dagbladet.

- Det er snakk om tre-fire ulike varianter. Noen er forseggjorte med bruk av vår logo, og noen har lite tekst så de kommer seg unna i forhold til språket. Men på de aller fleste er det mulig å se at mailene er krevet på dårlig norsk, sier han videre.

Mange henvendelser På sine nettsider har Skandiabanken lagt ut eksempler på de ulike typene svindelmail, så kundene kan verifisere at det er snakk om svindel.

Svindlerne er ute etter kortinformasjon som kortnummer, utløpsdato og sikkerhetskode, og frister gjerne med mulig gevinst eller refusjon av penger.

- Det som er litt spesielt nå er jo mengden, det er veldig, veldig mange som mottar disse mailene nå, sier Anderson.

- Vi har fått masse henvendelser fra både kunder og ikke-kunder de siste dagene, så det er tydelig at epostene sendes veldig spredt ut, men de treffer jo mange av våre kunder.

Anderson sier at det virker som at de aller fleste som mottar mailene skjønner at det er snakk om svindel, og de er ikke blitt kontaktet av noen som faktisk er blitt svindlet eller som har oppgitt kortinformasjon.

Kan være virus - Men det er jo alltid sånn at risikoen er at man sender dette til tusenvis og da kan det være én som går i fella, ikke tenker seg om og oppgir informasjon, sier han.

- Det som derfor er veldig viktig å tenke på, er at ingen banker noensinne vil spørre om denne type informasjon, og i hvert fall ikke via epost.

Skandiabanken anbefaler alle som får denne type svindelmail å slette eposten med en gang, og heller ikke klikke seg inn på lenken, fordi det i noen tilfeller kan være virus knyttet til mailene.

- Det er ganske nytt gått at vi er rammet direkte. Som regel har svindlerne gått på de større bankene i Norge. I tillegg har vi sett flere eksempler på at svindlerne later som de sender mail fra Visa eller Mastercard, sier Anderson.

- Dette er noe vi har stort fokus på nå, og vi prøver å informere kundene så godt vi kan.

MANGE HENVENDELSER: Skandiabanken har fått en rekke henvendelser fra både kunder og ikke-kunder som har mottatt svindelmail de siste dagene.
Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
MANGE HENVENDELSER: Skandiabanken har fått en rekke henvendelser fra både kunder og ikke-kunder som har mottatt svindelmail de siste dagene. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Vis mer