Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skandinavene styrer verden

Bush er svensk, og hans nærmeste rådgiver er norsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Slektsforskere fra det amerikanske Swedish Colonial Society har gjort undersøkelser på verdens mektigste mann, George W. Bush, og mener nå å ha funnet opphavet.

Ti ledd bakover stammer USAs president ifølge forskerne fra den lille bygda Sillerud i Värmland.

- George W. Bush og hans familie er svært opptatt av disse opplysningene. Det her er deres eldste kjente europeiske røtter, sier forsker David Emmi til Svenska Dagbladet.

Mannen som har Bushs øre, rådgiveren Karl Rove, er i tillegg bevist å komme fra gården Rove på Kirkøy i Østfold.

I boka «Plan of Attack», som dreier seg om spillet rundt Irak-krigen og de svenskledete FN-observatørene, mener Watergate-journalisten Bob Woodward at Rove ikke stoler på svensker, og at observatørsjefen Hans Blix dermed ikke fikk støtte for sine krav om inspeksjoner.

Grunnen skal være den svenske invasjonen av Norge i 1814. Presidenten og Rove skal ha fleipet om dette ved flere anledninger, skriver Woodward.

Karl Rove ble i fjor mistenkt for å ha avslørt en av CIAs agenter, og nå kan Bush få en ny grunn til å mistro sin rådgiver. Om slektsforskningen bærer vann, vel å merke.

Forfaren oppvigler og tobakksbonde

DET SVORSKE HUS: Disse to mennene styrer verden med skandinavisk snitt. Karl Rove (t.v) kommer fra Østfold, og forskerne mener George «Dubya» Bush kommer fra Värmland. Foto: Reuters/Jim Young
DET SVORSKE HUS: Disse to mennene styrer verden med skandinavisk snitt. Karl Rove (t.v) kommer fra Østfold, og forskerne mener George «Dubya» Bush kommer fra Värmland. Foto: Reuters/Jim Young Vis mer

For ti generasjoner siden, i 1639 forlot oppvigleren og tobakksbonden Måns Andersson Göteborg på skipet «Kalmar Nyckel» for å bosette seg i den svenske kolonien Nye Sverige i delstaten Maryland.

- Mange på båten var enten soldater eller kriminelle. De fleste som dro, gjorde det ikke så veldig bra i Sverige. «Seks måneder på åpent hav og deretter det nye, ukjente landet med en hel haug innfødte», det kan ikke ha lydt spesielt forlokkende, sier Emmi.

Måns Andersson skal ha bygd sin egen gård i Maryland, en gård han døpte «Silleryd». Andersson ble gift, og fikk sønnen Christopher Månsson. Det er disse to navnene forskerne har festet seg ved.

Celeber slekt

Det finnes ingen bygd ved det navnet i Sverige, men forskerne tror bygda Sillerud i Värmland er opphav til navnet, og det er denne likheten som er forskernes heteste spor i jakten på presidentens opphav.

Slekten Bush er en del av har også fostret andre store navn. Franklin D. Roosevelt, nobelprisvinner Carl Sandburg og astronauten «Buzz» Aldrin.

Månsson ble «Mountains»

Bush-slekten har gjort omfattende slektsforskning, men hadde truffet veggen ved åtte generasjoner, da en kvinne ved navn Ann Mounts giftet seg med Robert Mercer. Denne kvinnens opphav var tidligere ukjent, men etter at Emmi la sin forskning sammen med Bush-slektens egen kom det fram at hun etter all sannsynlighet var datter av Christopher Månsson.

Månsson var blitt til «Mountains» i den lille bygda i Maryland, og barna ble derfor kalt Mounts.

Nå leter forskerne etter mer informasjon om emigranten Måns Anderssons svenske historie, for ennå er lite kjent om grunnene til at han forlot nabolandet.

I Sillerud er folk ikke spesielt overrasket over opplysningene. Hit kommer amerikanske slektsforskere rett som det er. Nå får kanskje de 1000 innbyggerne presidenten på besøk. 

- Det hadde kanskje vært bra for presidenten. Det ville nok gjort ham litt mer populær i Sverige, sier Sillerud-boer Hans Blomquist til den svenske avisa Aftonbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media