Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skandinaver lever lengst

Nostradamus dystre spådommer om millenium er kraftig imøtegått i en rapport fra Verdens Helseorganisasjon (WHO). Utsiktene for et langt og sunt liv har aldri vært bedre, spesielt for oss nordboere. Gro har satt kampen mot tobakk på helseagendaen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I det nye århundret vil jordas befolkning leve sunnere og lenger enn noensinne, ifølge en rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO). For tidlige dødsfall, definert før fylte 50 år, blir halvert på verdensbasis innen 2025. Levealderen globalt øker fra 66 år til 73 år. Nordmenn og svensker er blant dem som har de aller beste utsiktene til et langt og godt liv. Vår gjennomsnittlige levealder kommer til å passere 82 år i årene etter tusenårsskiftet.

Bedre alderdom

Forskningsgjennombrudd, nye medisiner, riktig behandling og god helseoppfølging sikrer oss en bedre alderdom, ifølge rapporten. Det som truer mennesker i den vestlige verden mest er hjerte- og karsjukdommer og kreft. WHO-leder Gro Harlem Brundtland har gitt kampen mot tobakk høyeste prioritet. Idag blir en fersk WHO-rapport med hovedvekt på tobakk og malaria publisert.

Utrydder sykdommer

Mange tusener av dagens spedbarn vil oppleve det 21 århundret også. I Frankrike passerte bare 50 stykker 100 år i 1950, men i 2050 kommer hele 150 000 til å kunne feire 100-årsdagen.

Flere har forsvarlig helseoppfølging og tilgang til frisk vann. Aldri før har så mange barn vært vaksinert mot barnesykdommer. Smittsomme sjukdommer som polio, hepatitt og spedalskhet blir langt på vei utryddet etter tusenårsskiftet. Hjerte- og karsjukdommer og kreft blir også redusert.

Tre av fire vil dø

Utsiktene i WHOs neste siste årsrapport er i hovedtrekk lystig lesning, men rapporten inneholder også malurt. I de fattigste landene kommer fortsatt tre av fire til å dø før de fyller 50 år, blant dem 10 millioner barn som aldri vil feire fem-års dagen.

I 1997 døde totalt 52,2 millioner mennesker. 17,3 millioner døde av infeksjoner og tuberkulose, 15,3 millioner av hjerte- og karlidelser, 6,2 millioner av kreft, 2,3 millioner av HIV/AIDS og 1,5 millioner mennesker mistet livet på grunn av malaria.