Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skandinavia må dele regningen

SAS har lagt tsunami-regningen på 25 millioner kroner på bordet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norge, Sverige, Danmark og Finland får en flyregning på 25 millioner kroner etter flodbølgekatastrofen.

Det er SAS som har framsatt regningen etter evakueringen av flodbølgeofre fra Thailand.

På ordre fra skandinaviske myndigheter satte selskapet inn all tilgjengelig kapasitet for å hente ut skadde og rammede turister. I regningen inngår 23 såkalte evakueringsfly - herunder de norske pasientflyvningene Forsvaret hadde ansvaret for. I tillegg ble selskapets ordinære avganger fra Thailand fylt opp med 400 skandinaver ekstra fra de katastroferammede områdene. Disse ble fraktet hjem gratis, etter avtale med myndighetene.

Må fordeles

- Myndighetene har kollektivt sagt at de vil dekke regningen for dette arbeidet. Det er nå opp til dem å fordele regningen seg i mellom, sier visekonsernsjef i SAS, Olle Näslund, til Dagbladet.no.

Fordelingen vil trolig skje ut i fra hvor mange fra de forskjellige land som ble evakuert. Samlet ble 3600 skandinaver flydd ut av Thailand uka etter flodbølgene. Men mange av disse reiste på vanlige billetter.

Fornøyd

Näslund understreker at de er svært godt fornøyd med det skandinaviske samarbeidet.

- Tross alle debattene som har vært i ettertid, er vi for vår del godt fornøyd med samarbeidet. At de skandinaviske myndighetene stod samlet i kontakten med oss, gjorde det langt enklere. På den måten slapp vi å forholde oss til statsborgerskap under evakueringsarbeidet, sier Näslund.

Charteroperatørene forhandler

De nordiske turoperatørene Star Tour, Apollo, og My Travel forhandler nå om å få myndighetene til å dekke sine merkostnader etter flodbølgen.

- For de tre store nordiske operatørene som vi er en av, dreier seg om flere titalls millioner kroner. Vi satte inn omlag 18 ekstra fly, samt framskyndet de ordinære avgangene. Nå venter vi på en politisk avklaring på hvem som tar regninga, sier daglig leder i norske Star Tour, Jørn Kristiansen.

Han sier finske myndigheter allerede har sagt de vil betale sin del av regninga. I følge Kristiansen skal også Sverige være på gli.

- Hvis både Finland og Sverige sier ja, skjønner jeg ikke annet enn at norske og danske myndigheter må gjøre det samme. Norske myndigheter har bedt om en kostnadsoversikt først, sier Kristiansen til Dagbladet.no.

EVAKUERT: SAS satte inn 23 evakueringsfly samt frigjorde 400 gratisseter for å få ut skandinaviske flodbølgwofre fra Thailand. Prislapp: 25 millioner kroner.