Skandinavisk start på demokratisk debatt

Bernie Sanders tok tidlig i nattens Demokrat-debatt til orde for at USA bør bli mer som Skandinavia, men ble kontant avvist av Hillary Clinton.

FØRSTE DEBATT: Jim Webb, Bernie Sanders, Hillary Clinton og Martin O'Malley møttes i natt til den første TV-sendte debatten mellom demokratenes presidentkandidater. Foto: AFP / NTB Scanpix
FØRSTE DEBATT: Jim Webb, Bernie Sanders, Hillary Clinton og Martin O'Malley møttes i natt til den første TV-sendte debatten mellom demokratenes presidentkandidater. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Sanders forsvarte sitt sosialdemokratiske ståsted og trakk fram Norge, Sverige og Danmark som gode forbilder. Han viste blant annet til de skandinaviske velferdsstatene og goder som barselpermisjon, likhet og sosiale normer. Sitt eget hjemlands «kasinokapitalisme» har han derimot mindre til overs for, der 57 prosenten går til den rikeste ene prosenten av befolkningen.

Clinton valgte derimot å forsvare kapitalismen.

- Når jeg tenker på kapitalisme, tenker jeg på alle de små virksomhetene vi har vært med på å starte. Vi er ikke Danmark. Jeg elsker Danmark. Men vi er USA, sa Clinton.

Ombestemte seg Hun innrømmet samtidig at kapitalismen fra tid til annen må reddes fra seg selv for å «unngå de verste utskeielsene».

Et økonomisk område hvor hun har fått kritikk er handelsavtalen for Stillehavsområdet (TPP), der hun skiftet standpunkt og ble beskyldt for å være vinglete og ville tekkes fagforeningene og de mer venstreorienterte velgerne.

- I likhet med de fleste mennesker tar jeg til meg ny informasjon, forsvarte hun seg og sa at hun ikke var fornøyd med avtalen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer