Skandinavisk start på demokratisk debatt

Bernie Sanders tok tidlig i nattens Demokrat-debatt til orde for at USA bør bli mer som Skandinavia, men ble kontant avvist av Hillary Clinton.

FØRSTE DEBATT: Jim Webb, Bernie Sanders, Hillary Clinton og Martin O'Malley møttes i natt til den første TV-sendte debatten mellom demokratenes presidentkandidater. Foto: AFP / NTB Scanpix
FØRSTE DEBATT: Jim Webb, Bernie Sanders, Hillary Clinton og Martin O'Malley møttes i natt til den første TV-sendte debatten mellom demokratenes presidentkandidater. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sanders forsvarte sitt sosialdemokratiske ståsted og trakk fram Norge, Sverige og Danmark som gode forbilder. Han viste blant annet til de skandinaviske velferdsstatene og goder som barselpermisjon, likhet og sosiale normer. Sitt eget hjemlands «kasinokapitalisme» har han derimot mindre til overs for, der 57 prosenten går til den rikeste ene prosenten av befolkningen.

Clinton valgte derimot å forsvare kapitalismen.

- Når jeg tenker på kapitalisme, tenker jeg på alle de små virksomhetene vi har vært med på å starte. Vi er ikke Danmark. Jeg elsker Danmark. Men vi er USA, sa Clinton.

Ombestemte seg Hun innrømmet samtidig at kapitalismen fra tid til annen må reddes fra seg selv for å «unngå de verste utskeielsene».

Et økonomisk område hvor hun har fått kritikk er handelsavtalen for Stillehavsområdet (TPP), der hun skiftet standpunkt og ble beskyldt for å være vinglete og ville tekkes fagforeningene og de mer venstreorienterte velgerne.

- I likhet med de fleste mennesker tar jeg til meg ny informasjon, forsvarte hun seg og sa at hun ikke var fornøyd med avtalen.

- Jeg hadde håpet den skulle bli en gullstandard, men til sjuende og sist holdt den ikke mål i mine øyne.

Våpenkontroll Allerede fra start lå debatten an til å bli en duell mellom de to fremste kandidatene på demokratisk side. For ordstyrer Anderson Cooper var utfordringen å inkludere også de øvrige tre kandidatene.

Martin O'Malley meldte seg på da debatten kom inn på våpenkontroll. Både han og Clinton gikk etter Sanders. Sistnevnte har tidligere vært imot strammere kontroll, noe som ikke kan regnes som en fordel blant Demokratenes velgere. I debatten sa han riktignok at «uansvarlige våpenprodusenter» selvfølgelig må stå til rette, men Clinton svarte et kontant «nei» da ordstyreren spurte henne om Sanders er tøff i våpenspørsmål.

- Det er på tide at hele landet står opp mot NRA, sier Clinton og viser til den nasjonale våpenorganisasjon. Også O'Malley mener Sanders er for ettergivende overfor NRA.

Syria Debatten var også innom store utenrikspolitiske temaer, og situasjonen i Syria var selvfølgelig ett av dem.

- USA må gjøre det klart overfor Russland at det er uakseptabelt at de skaper kaos i Syria, sa Clinton, mens Sanders på pekte at en flyforbudssone slik Clinton har foreslått, kan skape «alvorlige problemer». Clinton mener på sin side at en slik sone kan bli brukt som brekkstang for å presse Putin til forhandlinger.

Martin O'Malley mener en flyforbudssone er feil strategi og sier USA må «spille et langt spill» i Syria. Han benyttet anledningen til å kalle den andre Irak-krigen for en av de største tabbene i moderne amerikansk historie.

- Drittlei epostsaken På ett punkt var de to hovedpersonene riktignok samstemte: Vi har fått nok av epostsaken nå. Her unnlot Sanders å angripe Clinton og ga henne i stedet det som kan vise seg å være et dytt forbi den verste kneika så langt i kampanjen hennes.

- Jeg vet det kanskje ikke er politisk smart, men det amerikanske folket er drittleie av å høre om epostene dine, sa Sanders til høylytt jubel fra salen.

- Takk, Bernie, svarte Clinton og tok ham i hånden. Hun innrømmer at det var feil å bruke en privat epostserver, men sier republikanerne har utnyttet granskingen av henne politisk og at den har fått overskygge viktigere temaer.

- Jeg vil heller snakke om helsevesen, studentgjeld og temaer som berører velgerne, sa hun.
(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram