Skandinavisk ulv er farligere enn amerikansk ulv

Ulven i Skandinavia er farligere for elg enn amerikansk ulv. De skandinaviske gråbeinene dreper flere elger enn deres artsfeller i Nord-Amerika, viser en ny studie.

DREPER MER: Den skandinaviske ulven har større områder å bevege seg i, og dreper mer elg enn de nordamerikanske ulvene. Foto: Jacques Hvistendahl(Dagbladet)
DREPER MER: Den skandinaviske ulven har større områder å bevege seg i, og dreper mer elg enn de nordamerikanske ulvene. Foto: Jacques Hvistendahl(Dagbladet)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en studie fra Grimsö forskningsstasjon i Midt-Sverige er årsaken at skandinavisk ulv i stor grad lever på elgkalver.

Skandinavisk elg forplanter seg raskere enn den nordamerikanske, slik at tallet på kalver i bestanden er høyere. En opptelling viser at kalver utgjorde 36 prosent av de drepte elgene i nasjonalparken Isle Royale i den amerikanske delstaten Michigan.

Større områder I Skandinavia var andelen langt høyere, med 67 prosent, skriver nyhetsbyrået TT. En av årsakene til forskjellen er at ulvene i Skandinavia har langt større områder å leve i, enn ulvene i Nord-Amerika. Dermed har de også flere elger å jakte på, og kalvene velges ut fordi de er et lettere bytte enn de voksne dyrene.

Ulven er omstridt i Sverige, slik den også er i Norge. Så seint som i 1966 ble den svenske ulven fredet, etter at bestanden var sunket til rundt ti dyr, og etter en famlende start på 1980-tallet har den svenske ulvestammen igjen begynt å vokse.

(NTB)