Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skånland: Rentenivået i Norge vil bli liggende over EU

Prisstabilitet er en viktig forutsetning for å få norske renter ned mot europeisk nivå. Men rentenivået i Norge vil likevel bli liggende noe over nivået i EU-landene, fordi det norske markedet er så mye mindre, sa tidligere sentralbanksjef Hermod Skånland onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en konferanse arrangert av Huseiernes Landsforbund sa Skånland at pengepolitikken må innrettes slik at vi vi ikke har vesentlig større prisstigning her hjemme enn i EU-landene. Men den må samtidig ikke være så stram at markedet mister tilliten til at Norge klarer å føre politikken videre. Det vil svekke tilliten til norske kroner.

- Oppnår vi en prisstabilitet på linje med eurolandene, må krona over tid også ventes å ha et stabilt kursnivå i forhold til euro, sa han.

Skånland fremholdt at Norge befinner seg på sidelinjen i Europa, men ikke utenfor. Gjennom EØS-avtalen er Norge med i vesentlige deler av EUs økonomiske union, men ikke i den pengepolitiske, monetære unionen.

EU-kommisjonen har tilbudt Norge å opprette en samarbeidskomite - det laveste nivå for EU-tilknytning - for å ivareta kontakten mellom EU og norske myndigheter på det monetære område. Skånland understreket imidlertid at verdien av en slik tilknytning er avhengig av hvilken nytte EU kan ha av samarbeidet. Han hadde liten tro på at EU vil være interessert i et samarbeid med Norge som ligner på en monetær union.

(NTB)